Pomocy art 7 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 sie 2016, 7:32

Klientka pobiera świadczenie rodzicielskie, mąż jest na stażu, mają 3 dzieci w wieku szkolnym. Nie ma w rodzinie przemocy, alkoholizmu, niepełnosprawności i długotrwałej choroby. Dochód nie przekracza 150% kryt. dochodowego. Rodzina chciałaby pomoc w postaci posiłków, kryterium dochodowe spełniają, ale nie wiem co z art. 7 dzisiaj dowiedziałam się że jeżeli klientka pobiera świadczenie rodzicielskie to nie jest os. bezrobotną. Proszę poradźcie co mogę zrobić żeby pomóc tej rodzinie.
a-a

Napisano: 30 sie 2016, 7:37

troje dzieci to wielodzietność albo bezradność w sprawach opiekuńczo - wychowawczych
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2016, 11:24

W art 7 jest napisane, że pomocy udziela się W SZCZEGÓLNOŚCI z powodu ...., co oznacza, że można również w innych przypadkach. Podobnie mówi zapis art. 8 ".... LUB INNYCH OKOLICZNOŚCI UZASADNIAJĄCYCH UDZIELENIE POMOCY SPOŁECZNEJ"
aza

Napisano: 30 sie 2016, 11:40

aza- złe rozumowanie
art.7 pkt...... ( po to są te punkty aby wybrać a nie inne wymyślać)
zzzz

Napisano: 30 sie 2016, 12:42

zzzz - złe rozumowanie!!! (po to jest użyte sformułowanie "w szczególności" aby móc udzielić pomocy nie tylko bezrobotnym, niepełnosprawnym, itd.)
aza - masz rację katalog powodów nie jest zamknięty.
a-a - w twoim przypadku jak najbardziej można wybrać powód wielodzietności albo bezradność w sprawach opiekuńczo - wychowawczych
gość7

Napisano: 30 sie 2016, 15:21

No oczywiście, że sformułowanie "w szczególności" oznacza, że katalog nie jest zamknięty i jest to jak najbardziej dobre rozumowanie ;)
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2016, 17:23

na dożywianie w szkole wystarczy tylko kryterium...
danka9

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x