Pomocy!! Zmiana stanowiska pracy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 31 sie 2016, 8:42

Od siedmiu lat jestem pracownikiem socjalnym w OPS. Zajmuje stanowisko: pracownika socjalnego, ukończyłam studia wyższe na kierunku praca socjalna. Czy mogę się starać o zmianę stanowiska pracy od razu na specjalistę pracy socjalnej pomijając stanowisko starszego pracownika socjalnego??? I mam jeszcze jedno pytanie czy I stopień specjalizacji jest równoznaczny ze stanowiskiem specjalisty pracy socjalnej??? Pomóżcie!!
Krysia 1

Napisano: 31 sie 2016, 8:46

pytanie 1 - nie chyba, że kierownik jednostki zdecyduje inaczej
pytanie 2 - zdecydowanie nie, nie ma żadnej zależności między stopniem specjalizacji a awansem na dane stanowisko chyba że macie to zapisane w regulaminie (pracy lub wynagradzania), ale nie sądzę
wiem

Napisano: 31 sie 2016, 8:53

jestem pracownikiem socjalnym od 5 lat (minęło w lipcu), po studiach (praca socjalna)zostałam przyjeta na stanowisko: pracownik socjalny. Czy moge być starszym pracownikiem socjalnym, a kiedy bedę mogła być specjalistą ? Wstydze sie zapytac szefa.........
mika1

Napisano: 31 sie 2016, 9:08

czyli mogę jedynie się starać o awans na starszego pracownika socjalnego??
to o co chodzi z tą specjalizają I stopnia??
Krysia 1

Napisano: 31 sie 2016, 10:36

Miał ktoś taka sytuację??? pomoże??
Krysia 1

Napisano: 31 sie 2016, 22:00

Dokładnie to kwestia awansu (stanowisk) a kwestia specjalizacji to dwie osobne sprawy. Niby z rozporządzenia wynikają minima dla danego stanowiska także minima wykształcenia, ale jesli nie macie zasad w regulaminie pracy lub wynagradzania to szef może robić co chce i jak chce. Możesz mieć nawet z drugim stopniem specjalizacji stanowisko pracownika socjalnego. Oczywiście możecie sobie wnosić o awans ale jak się kierownik uprze to nic mu nie zrobią. Można niby pójść do sądu pracy (gdy zostanie uprawdopodobniona dyskryminacja przy awansie) ale to raczej tylko teoria. U nas sa związki zawodowe więc mamy też uregulowany awans i jasne zasady. Reszta niech czeka na ewentualną ustawę która połączy stanowiska z wyksztłceniem do awansu.
wiem

Napisano: 01 wrz 2016, 8:35

Miałam taka sama sytuację pisałam nawet o interpretacje do ministerstwa i otrzymałam odpowiedź ze ukończenie studiów wyższych ale tylko magisterskich jest traktowane jako równoznaczne z ukończenie I stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny, umożliwiające ubieganie się o II stopień specjalizacji. Więc po licencjacie trzeba zrobić albo specjalizację I stopnia albo skończyć studia magisterskie żeby zostać specjalistą pracy socjalnej.
iksa

Napisano: 02 wrz 2016, 7:55

U nas w Ośrodku pisałyśmy pismo o awans na specjalistę pracy socjalnej, pomijając starszego pracownika socjalnego i otrzymałyśmy taki awans. Dodam, że byłyśmy po studiach magisterskich i miałyśmy 3 lata stażu pracy, co wystarczało aby otrzymać awans.
agnesb

Napisano: 02 wrz 2016, 7:56

iksa pisze:Miałam taka sama sytuację pisałam nawet o interpretacje do ministerstwa i otrzymałam odpowiedź ze ukończenie studiów wyższych ale tylko magisterskich jest traktowane jako równoznaczne z ukończenie I stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny, umożliwiające ubieganie się o II stopień specjalizacji. Więc po licencjacie trzeba zrobić albo specjalizację I stopnia albo skończyć studia magisterskie żeby zostać specjalistą pracy socjalnej.
A czy mogłabyś udostępnić interpretację ministerstwa?
agnesb

Napisano: 02 wrz 2016, 9:24

iksa pisze:Miałam taka sama sytuację pisałam nawet o interpretacje do ministerstwa i otrzymałam odpowiedź ze ukończenie studiów wyższych ale tylko magisterskich jest traktowane jako równoznaczne z ukończenie I stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny, umożliwiające ubieganie się o II stopień specjalizacji. Więc po licencjacie trzeba zrobić albo specjalizację I stopnia albo skończyć studia magisterskie żeby zostać specjalistą pracy socjalnej.

Ja też byłabym wdzięczna za udostępnienie tej interpretacji ;)
kmkmkm

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x