POMOCY!!!!!!!! BECIKOWE DLA ROSJANIA.....Hmmmm... - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 08 sie 2014, 12:29

cudzoziemcowi przebywajacemu w polsce na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy przysluguja swiadczenia rodzinne tylko wtedy kiedy to zezwolenie zostalo udzielone w zwiazku z okolicznosciami o ktorych mowa w art. 127 lub 186 ust. 1 i 3 ustawy o cudzoziemcach albo posiadajacym karte pobytu z adnotacja "dostep do rynku pracy"...wiec jesli takiej adnotacji na karcie pobytu nie ma to musisz wiedziec w zwiazku z jakimi okolicznosciami zezwolono jej na pobyt w polsce, a tego w karcie pobytu nie ma, stad potrzebujesz decyzji wojewody - bo w niej wojewoda (chyba:)) powoluje sie na odpowiednie art. z ustawy o cudzoziemcach (a na podstawie tej decyzji wydawana jest karta pobytu)...nie wiem tego na pewno, nie przyszedl do mnie jeszcze zaden cudzoziemiec, ale wydaje mi sie ze tak to dziala:)
jesli ma takie wlasnie zezwolenie to do wniosku dolacza wszystko to co inni, dochody jakie osiagnal za granica tez - i to nie twoj problem ale jego,zeby swiadomy odpowiedzialnosci karnej zlozyl stosowne oswiadczenia:) (i zal. nr 5 i nr 7 i nr 8) i jego zona tez..jesli maja utrate dochodu albo jakis uzysk tez musza to udokumentowac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 12:43

Dzięki kb trochę mi rozjaśniłeś.....tylko kurde on mnie pyta skąd on ma te dochody za 2012 r. wziąć ja mówie z pitu a on mówi u nas nie ma pitu i co ja mam mu powiedzieć????? :?: :?: :?: :?: :cry: :cry: :cry:

I te z zagranicy dochody ma wpisać w załacznik nr 7 o nieopodatkowanych i w zał. 5 o opodatkowanych w dwóch :?: :?: :?:

a przelicznik jakiś mi potrzebny czy on sam wpisuje w zł ja przyjmuje i do tego nic więcej :?: :?: :?: :?:
Nowa.....

Napisano: 08 sie 2014, 12:52

no niech nie sciemnie - nie wie ile zarobil? to niech sie skupi i pomysli:D a jak nie wie to niech sobie dzwoni do pracodawcy zeby mu podal ile zarobil..dochody z zagranicy oswiadcza na zal. 7 a na zal. 5 dochody jakie osiagal w 2012,ktore podlegaly opodatkowaniu u nas w kraju - jesli nie mial takich to oswiadczy ze zero mial
ja kaze wpisywac ile zarobili w walucie, w ktorej dochod za granica osiagneli i po przecinku ile to bylo na polskie (a na polskie trzeba przeliczyc wedlug kursu na ostatni dzien roboczy 2012 r.)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 13:11

Pierwsza sprawa: jeżeli ma zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony to potrzebna Ci jest decyzja Wojewody udzielająca tego zezwolenia bo w tej decyzji będzie napisane z jakiego tytułu udziela się tego zezwolenia - czyli art. 53 ust. 1 pkt 13 starej ustawy o cudzoziemcach z 13 czerwca 2003 (starej bo są tu od 2013 jak piszesz). Jak nie ma zezwolenia na podstawie tego art. to odmowa i nie bawisz się już w dochody. Ja bym od tego zaczęła.
olga111

Napisano: 08 sie 2014, 13:15

zeby odmowic trzeba miec kompletny wniosek:) nie mozna odmowic, bo nie ma odpowiedniego zezwolenia jesli wniosek nie jest kompletny
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 13:23

Dziękuję wam za pomoc tylko w ty,m warunku jeśli ma wpisane w decyzji Wojewody czyli art. 53 ust. 1 pkt 13 starej ustawy o cudzoziemcach z 13 czerwca 2003 jeśli jest co innego wpisane lub nic to nie może złożyć o becikowe a żona skoro pracowała w 2012 r. a już nie pracuje od 2013 r. i świadectwa pracy nie okaże bo ma w Rosji a tam teraz nie pojedzie to wpisuje 0,00 zł :?: :?: :?: :?: :?: a pozaty to i tak w języku rosyjskim te świadectwo.
Nowa.....

Napisano: 08 sie 2014, 13:27

kb - Nie trzeba, to już moim zdaniem nadgorliwość. Jeżeli istnieje przesłanka negatywna która nie wymaga kompletowania całości dokumentacji można wydać odmowę. Ja w takiej sytuacji piszę że organ odstąpił od wzywania strony o pozostałe dokumenty (np dotyczące dochodu) gdyż i tak nie będą one miały wpływu na rozstrzygnięcie sprawy. Takie decyzje mam utrzymywane można się powołać np na ekonomikę post. administracyjnego itp.
No i po co ganiać stronę z plikiem załączników jak z góry wiemy że nic nie dostanie
olga111

Napisano: 08 sie 2014, 13:29

Nowa za 2012 zona nie moze wpisac zero skoro cos miala, za to mozna isc do wiezienia;-)a dokumenty w jezyku obcym nalezy najpierw przetlumaczyc - od tego sa tlumacze przysiegli;-) mozna tez posilkowac sie oswiadczeniami:) ja bym utracila jej te dochody jelsi napisalaby oswiadczenie pod odpowiedzialnoscia karna ze w roku 2012 pracowala na umowe o prace w Rosji, umowa skonczyla sie - trwala od..do...
ola - w moim sko by to chyba nie przeszlo:) chociaz moze warto sprobowac:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2014, 13:35

A skąd wy wiecie jakie są przepisy podatkowe w Rosji, że chcecie kazać wypełnić cudzoziemcowi oświadczenie o dochodach podlegających naszemu systemowi podatkowemu? Przecież jego polskie prawo podatkowe nie obowiązywało. W takim oświadczeniu powinien wpisać raczej "0"

Kompromisowo i może na krawędzi prawa wziąłbym od niego dodatkowo oświadczenie odręcznie napisane o dochodzie osiągniętym "do ręki" w 2012.
west

Napisano: 08 sie 2014, 13:40

west pisze:A skąd wy wiecie jakie są przepisy podatkowe w Rosji, że chcecie kazać wypełnić cudzoziemcowi oświadczenie o dochodach podlegających naszemu systemowi podatkowemu? Przecież jego polskie prawo podatkowe nie obowiązywało. W takim oświadczeniu powinien wpisać raczej "0"

Kompromisowo i może na krawędzi prawa wziąłbym od niego dodatkowo oświadczenie odręcznie napisane o dochodzie osiągniętym "do ręki" w 2012.
west - czyzby upal ci zaszkodzil?:) czy Rosja nie jest dla ciebie za granica?:D nie dosc ze nie chca od nas jablek to jeszcze pozwolilbys im nie oswiadczac dochodow osiagnietych poza RP pomniejszonych o zaplacone za granica RP skladki spoleczne,zdrowotne i podatek (zal. nr 7 tiret ktorys tam:)), ze zero w podlegajacych opodatkowaniu w kraju to juz tu byla mowa;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x