cudzoziemcowi przebywajacemu w polsce na podstawie zezwolenia na pobyt czasowy przysluguja swiadczenia rodzinne tylko wtedy kiedy to zezwolenie zostalo udzielone w zwiazku z okolicznosciami o ktorych mowa w art. 127 lub 186 ust. 1 i 3 ustawy o cudzoziemcach albo posiadajacym karte pobytu z adnotacja "dostep do rynku pracy"...wiec jesli takiej adnotacji na karcie pobytu nie ma to musisz wiedziec w zwiazku z jakimi okolicznosciami zezwolono jej na pobyt w polsce, a tego w karcie pobytu nie ma, stad potrzebujesz decyzji wojewody - bo w niej wojewoda (chyba:)) powoluje sie na odpowiednie art. z ustawy o cudzoziemcach (a na podstawie tej decyzji wydawana jest karta pobytu)...nie wiem tego na pewno, nie przyszedl do mnie jeszcze zaden cudzoziemiec, ale wydaje mi sie ze tak to dziala:)
jesli ma takie wlasnie zezwolenie to do wniosku dolacza wszystko to co inni, dochody jakie osiagnal za granica tez - i to nie twoj problem ale jego,zeby swiadomy odpowiedzialnosci karnej zlozyl stosowne oswiadczenia:) (i zal. nr 5 i nr 7 i nr 8) i jego zona tez..jesli maja utrate dochodu albo jakis uzysk tez musza to udokumentowac