Pomocy co wliczyć do wydatków i jak porównać do gminy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 09 lis 2023, 13:19

Chyba potrzebuje łopatologicznego wytłumaczenia, co porównywać do czynszu gminnego,a co przyjąć w całości do wydatków.
Mam panią,która jest właścicielka mieszkania w spółdzielni, składa o dodatek mieszkaniowy, dostarczyła wydruk oplat bieżących,składniki są nastepujace:
Eksploatacja podstawowa 115,16
Konserwacja bieżącą 34.32
Zaliczka na ciepło 450,70
Opłata za wodomierz zw 5,04
Opłata za wodomierz cw 5,10
Zaliczka za podrz.wody 200
Zw I ścieki liczniki 132,75
Wywóz nieczystości 142,50
Fundusz termorenowacyjny 46,51
Fundusz remontowy 48,32
W gminie mamy tylko stare lokale, stawka 5.10 zł, woda, ścieki, odpady, opłacane osobno. Które składniki mam porównać do gminy,a co przyjąć w całości?
anna553
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 lis 2023, 8:44

Czy ktoś podpowie?
anna553
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 lis 2023, 12:35

Co do przyrównania do stawki gminnej jest tam zapis "w przypadku najmu" wiec wg mnie najem jest jedyna sytuacja gdy cos przyrównujemy do gminnej stawki. W mieszkaniach własnościowych najmu nie ma nawet jeśli płacą coś na kształt "czynszu", zresztą tu w wydatkach nawet nie masz słowa czynsz, wiec nie ma ani najmu ani czynszu wiec nie ma podstaw zatasowania tego art. Ewentualnie ten kolejny art o opłatach ale u nie podpowiem bo sama nie do końca wiem.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 13 lis 2023, 13:00

kalina.malina pisze:
13 lis 2023, 12:35
bo sama nie do końca wiem.
No właśnie ... to w błąd ludzi nie wprowadzaj.
Jak najbardziej nalezy przeliczyć wydatki, które byłyby w ramach czynszu. Dwie pierwsze pozycje i dwie ostatnie przyrównujesz i uwzgledniasz te niższe. Do tego doliczasz pozostałe pozycje, tj. wodę, CO, CW. śmieci.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 lis 2023, 15:56

Czy takie opłaty wliczamy ? :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 lis 2023, 9:13

:-) pisze:
13 lis 2023, 15:56
Czy takie opłaty wliczamy ? :)
Tak, te opłaty wliczasz razem z opłatą za wodę. Nawet na rachunku bezpośrednio z wodociągów jest taka opłata.
Maxima
VIP

Napisano: 14 lis 2023, 10:39

Maxima pisze:
13 lis 2023, 13:00
kalina.malina pisze:
Jak najbardziej nalezy przeliczyć wydatki, które byłyby w ramach czynszu. Dwie pierwsze pozycje i dwie ostatnie przyrównujesz i uwzgledniasz te niższe. Do tego doliczasz pozostałe pozycje, tj. wodę, CO, CW. śmieci.
Dlaczego uwazasz ze wprowadzeniem w błąd jest to co napisałam? Napisałam ze nie ma zastosowania art. z ustawy który mówi "w przypadku najmu" jeśli nie ma najmu. Chyba to jest oczywiste. Jeśli to jest nieprawda to wytłumacz mi dlaczego mamy zastosować cos co dotyczy najmu w przypadku gdy najmu nie mamy?

Natomiast co do drugiego kolejnego art z ustawy wyraźnie napisałam ze w nim nie pomoge bo bo nie wiem i w ogole sie w jego temacie nie wypowiadałam. To są dwa oddzielne artykuły. Nie oskarżaj kogoś "bo tak" bo to nie w porządku.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 14 lis 2023, 11:55

kalina.malina pisze:
14 lis 2023, 10:39
Maxima pisze:
13 lis 2023, 13:00
kalina.malina pisze:
Dlaczego uwazasz ze wprowadzeniem w błąd jest to co napisałam? Napisałam ze nie ma zastosowania art. z ustawy który mówi "w przypadku najmu" jeśli nie ma najmu. Chyba to jest oczywiste. Jeśli to jest nieprawda to wytłumacz mi dlaczego mamy zastosować cos co dotyczy najmu w przypadku gdy najmu nie mamy?

Natomiast co do drugiego kolejnego art z ustawy wyraźnie napisałam ze w nim nie pomoge bo bo nie wiem i w ogole sie w jego temacie nie wypowiadałam. To są dwa oddzielne artykuły. Nie oskarżaj kogoś "bo tak" bo to nie w porządku.
Po co ta agresja? Prawdę napisałam, bo skoro nie jesteś pewna to nie udzielaj info. Niektórzy są początkujący w DM i bazują na naszych odpowiedziach, więc nalezy dołożyć starań by informacje były rzetelne.
Do stawki gminnej nie przyrównuje się tylko w przypadku najmu ale W KAZDYM PRZYPADKU, gdy lokal nie nalezy do zasoby gminy. Mówi o tym art. 6 ust. 6. Więc nie wiem co mam Ci tłumaczyć...
Maxima
VIP

Napisano: 14 lis 2023, 13:33

Nie było tam agresji tylko obrona przez zarzutem wprowadzania w błąd bo jeśli gdzieś jest błąd to napisz dlaczego? Ja tez nie jestem jakimś ekspertem w dodatkach i chętnie nauczę się czegoś nowego ale nie "bo tak" tylko zgodnie z jakimś art. Może go nie mam, nie wiem że jest jakaś interpretacja inna ministerstw czy wojewodów której nie znam, jeśli ją masz podziel się.
Może ja mam jakiś inny art. 6 ust 6... Wg tego o którym mówisz CZYNSZ możemy przyrównać do gminnej stawki tylko wtedy gdy mówi o tym art. 6 ust. 6 pkt 1 czyli w przypadku najmu. Dla mnie to jasno wynika z jego treści, dlatego nie mam pojęcia dlaczego uważa się że inne opłaty mamy porównywać w każdym przypadku do gminnej stawki CZYNSZU. Miałam zarzut od radcy ze nie mogę porównywać innych opłat do czynszu gdy nie mam najmu bo to dwie różne rzeczy. Czynsz do gminnej stawki czynszu gdy najem, opłaty do opłat w innym przypadkach niż najem.
Wybieranie sobie co wrzucić w ewentualny "czynsz" gdy nie ma najmu tez nie bardzo bo wtedy każda gmina wybiera sobie co innego.
6.
Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1)
wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2)
opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 14 lis 2023, 14:11

Naprawdę daleko mi do agresji, to raczej próba zrozumienia różnych sytuacji, szczególnie gdy każdy co innego. Tak samo zastanawiam się, co w wypadku gdy w danej gminie nie ma mieszkaniowego zasobu? Czy w takiej gminie nie można przyznawać dodatków mieszkaniowych bo gminne stawki i gminne opłaty równają się 0,00?
Inna sytuacja, gdy w zasobie gminy wszystkie mieszkania są bez ogrzewania, czy wtedy gdy inne ogrzewane z sieci lokale wnioskują do DM nie można im doliczać ogrzewania do wydatków bo nie ma tej opłaty w zasobie?
A co gdy gminne stawki uzależnione są od lokalizacji i standardu mieszkań, czy możemy na legalu przyjąć tą najwyższą do obliczeń?
kalina.malina
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x