żądanie dokumentów - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lis 2023, 12:07

Czy jeśli wnioskodawca składa po raz kolejny wniosek o dodatek mieszkaniowy, to czy żądacie za każdym razem tych samych dokumentów? tytuł prawny, zaświadczenia itp
malaczarna88
Stażysta
Od: 17 lis 2022, 14:54
Zajmuję się: PS/ŚW

Napisano: 13 lis 2023, 12:18

Tak, gdyż rusza nowe postępowanie i trzeba sprawdzić czy nic się nie zmieniło.
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 13 lis 2023, 13:08

Miej na uwadze art. 77 § 4 kpa
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 lis 2023, 15:41

zaświadczenie o dochodzie jest przecież za inny okres czyli inne miesiące...więc myślę, że raczej wskazane są nowe dokumenty. Jeżeli tytuł prawny...to potwierdza zarządca. Jeśli jest umowa najmu, cóż można ją odgrzebać w dokumentach z poprzedniego wniosku jednak chyba będzie szybciej gdy wnioskodawca taką umowę przyniesie i po prostu zrobimy ksero i dołączymy do wniosku,...ja np nie pamiętam, czy ktoś ma umowę na stałe...czy na jakiś okres...co w umowie...u mnie nie ma problemu i przynoszą :) Jest nowe postępowanie i głównie to, co muszą dostarczyć to dochód, a każdy wniosek ma inny okres (3 mies) więc ...ktoś może powiedzieć, że zaświadczeń czy innych dokumentów nie musi przedstawiać, że wypełnia deklarację i to jest jego oświadczenie podpisane pod odpowiedzialnością karną...cóż...i to należy sprawdzić bo wiem, że wnioskodawcy nie mają pojęcia co wpisywać nawet jeśli mają dokument :) przynajmniej u mnie tak jest :) wolę więc mieć dupochron :), ale...każdy robi jak mu wygodnie
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 lis 2023, 9:12

:-) pisze:
13 lis 2023, 15:41
zaświadczenie o dochodzie jest przecież za inny okres czyli inne miesiące...więc myślę, że raczej wskazane są nowe dokumenty. Jeżeli tytuł prawny...to potwierdza zarządca. Jeśli jest umowa najmu, cóż można ją odgrzebać w dokumentach z poprzedniego wniosku jednak chyba będzie szybciej gdy wnioskodawca taką umowę przyniesie i po prostu zrobimy ksero i dołączymy do wniosku,...ja np nie pamiętam, czy ktoś ma umowę na stałe...czy na jakiś okres...co w umowie...u mnie nie ma problemu i przynoszą :) Jest nowe postępowanie i głównie to, co muszą dostarczyć to dochód, a każdy wniosek ma inny okres (3 mies) więc ...ktoś może powiedzieć, że zaświadczeń czy innych dokumentów nie musi przedstawiać, że wypełnia deklarację i to jest jego oświadczenie podpisane pod odpowiedzialnością karną...cóż...i to należy sprawdzić bo wiem, że wnioskodawcy nie mają pojęcia co wpisywać nawet jeśli mają dokument :) przynajmniej u mnie tak jest :) wolę więc mieć dupochron :), ale...każdy robi jak mu wygodnie
Nie mówię o dochodach... to logiczne, ze zaświadczenie musi być nowe (chociaż nie ma obowiazku go dołączać). Mam na myśli np. umowę najmu lokalu. Nie mamy prawa jej żądać, jeśli jest przy poprzednim wniosku. Czasami zaświadczenia są w innym dziale, bo np. wnioskodawca starał się o pomoc społeczną czy zasiłek rodzinny. Też mamy obowiązek z tego zaświadczenia skorzystać a nie żądać drugiego.
:-) pisze:Jeśli jest umowa najmu, cóż można ją odgrzebać w dokumentach z poprzedniego wniosku jednak chyba będzie szybciej gdy wnioskodawca taką umowę przyniesie
Jesli klient grzeczny to przyniesie, ale po co go gonić? Masz obowiazek tą umowę odgrzebać i tyle w temacie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 14 lis 2023, 9:48

u mnie dodatki są w urzędzie miasta...świadczenia rodzinne czy pomoc społeczna jest w innym budynku...mops...trudno od nich coś brać...bo mi nie dadzą...:)tzn może by dali ale trzeba pisma pisać, choć raczej w kwestii dochodu wnioskodawcy mojego mi nie pomogą, itp......jeżeli chodzi o umowę...miałam taką sytuację...wnioskodawca nie przyniósł mi umowy ...bo zostawił przy poprzednim wniosku, przecież jest...więc mówię dobra , ok ...wyciągnę z poprzednich akt nie ma problemu wnioskodawca sobie poszedł...wyciągam akta...i zonk...umowa się kończy, albo jej nie ma. Gdy nie ma umowy przy sobie...przy nim szukam w poprzednich aktach, nie ma problemu...ale jeśli mówię, że proszę przynieść umowę z wnioskiem następnym ja zrobię ksero i szybciej będzie...mówi, że nie ma problemu, to dlaczego nie załatwiać sprawy w ten sposób? Trzeba zrobić tak...by wszyscy byli zadowoleni ;) Nie żądam...ale proszę by dostarczyli dokumenty niezbędne do wniosku...zwłaszcza, że praktycznie każdemu pomagam wniosek wypełniać , wiem...mogę wezwać wnioskodawcę...ale po co sprawę wydłużać, przeciągać jak można prościej, to tylko moje zdanie takie
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem