Pomocy co wliczyć do wydatków i jak porównać do gminy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 14 lis 2023, 15:12

kalina.malina pisze:bo tak" tylko zgodnie z jakimś art
Jesli przepis jakiegoś artykułu mówi o czyms wyraźnie, to wskazuję tylko artykuł i tłumaczenie uważam za zbędne. Nie mozesz mieć pretensji. Pytać - owszem, gdy nie znajdziesz nic na ten temat w necie. A ten temat był tu powielany setki razy. Wystarczy poczytać...
Dziwi mnie odpowiedź Twojego radcy... trzeba czytać ze zrozumieniem, ale cóż, często powtarzam, że co urząd to inna praktyka i inna interpretacja przepisów. Ale jesli chodzi o przeliczanie wydatków to na ogół odpowiedzi są tutaj zgodne.
Nie zastanowił Cię fakt, że w odpowiedziach na pytania tego typu (a jest tu ich wiele) osoby pytają co przyrównać do czynszu? W przypadku mieszkań własnosciowych do czynszu przyrównujesz takie opłaty jak: fundusz remontowy, eksploatację czy koszty zarządu. Nalezy też odnieść się do ustawy o własności lokali i mieć na uwadze, co zaliczamy do kosztów zarządu bo czasami wspólnoty mieszkaniowe mają składowe opłat rozbite na części pierwsze. Wtedy własnie rodza się tutaj pytania i wszyscy robimy sie głupi i dyskutujemy. Co dwie głowy ( a w tym przypadki dziesiątki głów) to nie jedna...
często jest tak, ze przyrównany czynsz byłby wyższy, więc pozostajemy przy tych wydatkach, które człowiek faktycznie ponosi do wspólnot lub spółdzielni mieszkaniowych. Tak jest na ogół w moich przypadkach, gdyż w mojej miejscowości stawka podstawowa czynszu w zasobie mieszkaniowym gminy jest dość wysoka.
A jeszcze sprawa czynników obniżających i podwyższajacych stawkę podstawową czynszu, którą też nalezy mieć na uwadze ... ale to odrebny temat.
A jeśli chodzi o brak zasobu mieszkaniowego gminy to odpowiem tak: staram się pomagac i służyć swoją wiedzą a moje doswiadczenie opiera się na miejscowości, gdzie istnieje taki zasób. Nie słyszałam o takim przypadku i jedno jest pewne: ustawa tego nie precyzuje. Jasno mówi o zasobie mieszkaniowym w danej gminie. Patowa sytuacja. Moze wypowie się ktoś, kto w takowej gminie pracuje. Z drugiej strony, po to mamy radców. Mozna też zadac pytanie do prawników w LEX, o ile ktoś ma dostep. Uważam, ze każda instytucja mieć go powinna.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 14 lis 2023, 15:52

Czyli doprecyzowując czy w art 6.ust 6 będą słowa "w przypadku najmu" czy gdy ich nie będzie to interpretacja tego art będzie i tak taka sama? Po prostu one nic nie znaczą?

"W przypadku mieszkań własnościowych do czynszu przyrównujesz takie opłaty jak: fundusz remontowy, eksploatację czy koszty zarządu." - A czy nie będzie niesprawiedliwe i niewłaściwe jeśli jednym wnioskodawcom w tzw "czynsz" wrzuci się np wodę ścieki i ogrzewanie bo ich zarządca akurat tak wrzuca i pisze i to przyrówna a innym się wyciągnie to z "czynszu" oddzielnie i doliczy już po przyrównaniu? Przecież to kompletnie zmienia wysokość dodatków a wiem nawet z przeglądania wątków ze każdy w ten "czynsz" wrzuca co innego.
Albo gdy jest ten najem i do czynszu wynajmu od gminy przyrównasz czynsz dla właściciela, weźmiesz wysokość gminnego oczywiście bo niższy, to już tej osobie wiadomo ze nie doliczysz nigdy funduszu eksploatacji lub zarządu bo limit wyczerpany najmem. Dlaczego w takim razie w ustawie te rzeczy są wymienione oddzielnie niż czynsz, a w praktyce maja być traktowane zamiast czynszu/zamiennie?
Co w przypadku gdy w zasobie gminy nie ma opłat typu zarząd, fundusz czy eksploatacja, wiec w tej gminie te opłaty nie mogą być zaliczone do wydatków bo to nie "opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu"? Czy właśnie tak jak piszesz mogą być wliczone jeśli je ukryje pod słowem czynsz i wtedy ok, mimo ze nie najem? Czy to nie jest mocno wątpliwe właśnie i nie wygląda na jakieś obejście ustawy?

Zasób mieszkaniowy w małych wiejskich gminach wygląda rożnie i ciężko mi ogarnąć przyrównywanie najmu np starego drewniaka bez jakichkolwiek mediów bez ogrzewania do mieszkania w normalnym bloku i tym z tego bloku liczyć do wydatków tylko to co płaciliby za ten drewniak. Tak samo jak ciężko mi zrozumieć przyrównanie najmu tego drewniaka z zarządem, eksploatacją i funduszem remontowym tego bloku. Przecież to dwa różne rodzaje opłat, za kompletnie co innego.

Przepraszam za rozpisane się. Wiem ze większość moich wątpliwości to pytana retoryczne na któr nie bedzie odpowiedzi.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 15 lis 2023, 8:35

kalina.malina pisze:w tzw "czynsz" wrzuci się np wodę ścieki i ogrzewanie
Nie może wrzucić, a nawet jesli, to naszym obowiązkiem jest te wydatki rozdzielic. Ja mam oswiadczenia dla zarządców, gdzie wydatki muszą wpisać osobno.
kalina.malina pisze:Dlaczego w takim razie w ustawie te rzeczy są wymienione oddzielnie niż czynsz, a w praktyce maja być traktowane zamiast czynszu/zamiennie?
Abyś wiedziała, co zaliczyć do wydatków, jeśli okaże się, że przeliczony czynsz jest wyższy ;)
kalina.malina pisze:Co w przypadku gdy w zasobie gminy nie ma opłat typu zarząd, fundusz czy eksploatacja, wiec w tej gminie te opłaty nie mogą być zaliczone do wydatków bo to nie "opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu"? Czy właśnie tak jak piszesz mogą być wliczone jeśli je ukryje pod słowem czynsz i wtedy ok, mimo ze nie najem? Czy to nie jest mocno wątpliwe właśnie i nie wygląda na jakieś obejście ustawy?
Byłaś kiedys na jakiś szkoleniach? Może od tego zacznij... nie czuję się upoważniona, aby Cię szkolić z umiejętności czytania ze zrozumieniem. Ustawa o DM jest skomplikowana, nie da się ukryć, sama korzystam ze szkoleń (od 24 lat siedze w dodatkach) i nie raz jestem czymś zaskoczona. A najśmieszniejsze jest to, ze ustawa się nie zmienia a interpretacja i wyroki sądów - owszem.
kalina.malina pisze:większość moich wątpliwości to pytana retoryczne na któr nie bedzie odpowiedzi.
Tak niestety jest... czasami robimy coś na "czuja" bo nie mamy pewności. Wtedy warto, aby klient odwołał się z ciekawosci, co SKO na to. Ważne jest też, aby raz obranej taktyki nie zmieniać i stosować ją przy każdej sprawie, a nie wtedy, gdy nam tak pasuje.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 lis 2023, 10:10

Szkolący, z których każdy ma swoja interpretacje, to temat rzeka, tak samo SKO, i tak trzeba wybrać którąś z ich opinii... Miałam sprawę w sko, nic więcej oprócz czynszu najmu do czynszu najmu nie kazali mi przyrównywać. Poza tym w niektórych opsach szkolenia nie istnieją, a w niektórych jedna osoba zajmuje się absolutnie każdym rodzajem świadczenia i wybierze szkolenie z tego czego ma najwięcej, reszty szuka sam gdzie może...

Ktoś siedzący długo w dodatkach robi wiele rzeczy bo tak się przyjęło, a nowa osoba patrzy co jest literalnie w ustawie. Te zasady które piszesz być może wynikają z praktyki czy właśnie interpretacji i wyroków. Ja ich nie mogę znaleźć w ustawie, choćby tego które z listy równo wypisanych wydatków można wrzucić w czynsz a które "mamy obowiązek" wyjąc oddzielnie tak jak piszesz. Ty to wiesz z praktyki, w ustawie są wypisane równo i oddzielnie, czytając ustawę nie wiem wg jakiego klucza jedne można utożsamiać z czynszem a inne nie. Poza tym znaczna grupa choćby tu piszących i tak wielu opłat nie wyciąga z "czynszu", piszą ze ta woda ścieki czy ogrzewanie są w czynszu wiec się przyrównuje a nie dolicza. Wiec znów każdy inaczej a ustawa niby jedna wiec jak tu mówić o czytaniu ze zrozumieniem jak nawet prawnicy maja rózne opinie w róznych sprawach czytając to samo.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x