pomocy elemr - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 18 maja 2015, 13:45

16.05 nie będzie uprawniona (utrata) i wtedy art. 24 ust. 6
bsa

Napisano: 18 maja 2015, 13:49

tzn. ze przychodzę po swiadczenia w listopadzie, mam dochód 0 zł podejmuję pracę w grudniu i pracuję sobie do października następnego roku więc kiedy znów przychodzę w listopadzie po zasiłek mam 0 zł i nikt mi nic nie zrobi ???
!@!

Napisano: 18 maja 2015, 13:54

Elmer pisze:"wybacz, ale mam prawo zrobić uzysk, ponieważ w dniu 1.05.2012 strona była uprawniona do świadczeń"
i 16.05.2015 nadal będzie uprawniona :D

"
to takie pytanie z mojej strony : decyzja ze stycznia 2015- zachowane kryterium dochodowe, podjecie zatrudnienia w marcu 2015,(netto za miesiac kwiecien)- jest przekroczenie , dlaczego stosuje sie tutaj art 5 ust 4b skoro, jest napisane jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych??? W dniu ustalania prawa do swiadczen tego dochodu nie bylo wiec pozniej tez nie powinienin byc liczony i uchylenia decyzji tez nie powinno byc"

1. nie bierzemy dochodu netto;
2. słyszałem o takich kwiatkach w niektórych SKO, ale jest to błędna interpretacja. Wg niej traktujemy różnie dwie osoby w identycznej sytuacji. Musisz połączyć ten art. z art. 25 - obowiązek zgłaszania zmian. Po każdym zgłoszeniu na nowo ustalasz
no dobra strona zgodnie z art. 25 przyjdzie zglosi fakt podjecia pracy przyniesie dochod netto z miesiąca nastepuejacego po miesiacu w ktorym uzyskala dochod i na jakiej podstawie mam jej przeliczac dochód skoro w mysl art. 5 ust 4 taki dochod powinien byc uwzgledniany jezeli jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do swiadczen rodzinnych, a na dzien ustalania prawa do swiadczen tego dochodu nie miala ???
dasafdaf

Napisano: 18 maja 2015, 13:54

bsa - żeby zastosować art. 24 ust 6 w tym wypadku musisz pierw zastosować art. 5 ust. 4b.
Jak zastosujesz art. 5 jak osoba nie ma już tego dochodu?
Zapis jest prosty i czytelny:
"... jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych."
Dochód ten nie jest przecież uzyskiwany w dniu 16.05
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2015, 14:03

Jest uzysk i jest utrata. Dochód uzyskany za drugi miesiąc, czyli kwiecień 2015 roku. Uzyskiwany był również 1 maja 2015 r., więc uchylamy prawo do świadczeń. Następnie, jeżeli nic się nie zmieni, od czerwca 2015 r. ponownie przysługują świadczenia.
idzia

Napisano: 18 maja 2015, 14:10

Idziu załóżmy, że zrobisz mu uzysk, uchylisz prawo. Ale przyjdzie ci 25.05 i złoży na nowo wniosek.
Na jakiej podstawie zrobisz mu uzysk?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2015, 14:15

Drogi Elmerku, nie zrobię uzysku, tylko będę rozpatrywać prawo do świadczeń rodzinnych na podstawie art. 5 ust.4 i art. 24 ust.6 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
idzia

Napisano: 18 maja 2015, 14:16

bsa pisze:16.05 nie będzie uprawniona (utrata) i wtedy art. 24 ust. 6
Nie utrata tylko brak uzysku ;) Subtelna różnica.
!@! pisze:tzn. ze przychodzę po swiadczenia w listopadzie, mam dochód 0 zł podejmuję pracę w grudniu
I w lutym musisz przedstawić dokument potwierdzający wysokość dochodu za styczeń, jeśli przekroczysz to masz uchylenie.
dasafdaf pisze:w dniu ustalania prawa do swiadczen rodzinnych, a na dzien ustalania prawa do swiadczen tego dochodu nie miala
Ale prawo do świadczeń rodzinnych ustalasz za każdym razem w przypadku przeliczenia dochodu. Dlatego strona zobowiązana jest o tych zmianach informować. ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2015, 14:24

Iks pisze:
bsa pisze:16.05 nie będzie uprawniona (utrata) i wtedy art. 24 ust. 6
Nie utrata tylko brak uzysku ;) Subtelna różnica.
!@! pisze:tzn. ze przychodzę po swiadczenia w listopadzie, mam dochód 0 zł podejmuję pracę w grudniu
I w lutym musisz przedstawić dokument potwierdzający wysokość dochodu za styczeń, jeśli przekroczysz to masz uchylenie.
dasafdaf pisze:w dniu ustalania prawa do swiadczen rodzinnych, a na dzien ustalania prawa do swiadczen tego dochodu nie miala
Ale prawo do świadczeń rodzinnych ustalasz za każdym razem w przypadku przeliczenia dochodu. Dlatego strona zobowiązana jest o tych zmianach informować. ;)
sorry ale pomieszaly sie nam chyba watki i zamet sie wprowadzil.
Ja zupelnie z innej beczki pytalem na jakiej podstawie przelicza sie dochod skoro na dzien skladania wniosku i wydawania decyzji go nie bylo, a zgodnie z art 5 ust 4b bierze sie go pod uwage jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.???
ddsjdfs

Napisano: 18 maja 2015, 14:29

Idzia - wniosek rozpatrujesz od miesiąca złożenia.
W takim wypadku musisz dać odmowę na maj (na jakiej podstawie) i przyznać od czerwca. Nie możesz sobie w decyzji pominąć maja. A w dniu rozpatrywania wniosku strona już nie ma tego dochodu, więc nie możesz go uzyskać.

ddsjdfs - sorry, ale już się pogubiłem o czym ty piszesz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x