POMOCY! pilnie potrzeby instruktaż - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 gru 2015, 15:45

Wszystkich życzliwych o litość proszę.
Mam "wprowadzić" do systemu i wydać decyzje o dodatek mieszkaniowy.W życiu tego nie robiłam. Osoba, która dotychczas prowadziła mieszkaniówkę odeszła nie wtajemniczając nikogo... Przeczytałam na tą okoliczność ustawę dwa razy, ale nie czuje się na tyle oświecona, żeby brać odpowiedzialność za to co "program wyrzuci".
I sprawa:
Jest 4-osobowa rodzina najmująca lokal o pow. 33,02m2. Dochód na osobę to 668,15zł, a wydatki - 386,11zł. W lokalu jest co i ccw, brak gazu przewodowego.
Program podaje mi takie wyliczenia: DODATEK = WYDATKI NORMATYWNE - 12,00 % DOCHODU GOSPODARSTWA = 0,00 - (12,00 % x 2672,61) = 74,53 zł - skąd to 0,00???

II druga sprawa:
jest rodzina mieszkająca w lokalu (najem) o pow. 94m2. Jest to mieszkanie 2-poziomowe, a owa rodzina zajmuje 35,64m2. Wniosek podbity przez spółdzielnię, ale brak jakiegokolwiek innego poświadczenia takiego podziału. Co zrobić z czymś takim???
W rodzinie 4 osoby, wydatki: 490,83zł, dochód na osobę 621,20. Woda i ogrzewanie w mieszkaniu. Gazu brak.
przerazona

Napisano: 04 gru 2015, 9:52

II sprawa - przede wszystkim to wnioskodawca powinien ci wyjaśnić dlaczego tak jest i udokumentować zajmowaną powierzchnię

I sprawa żeby można sprawdzić brak stawki 1 kWh ale kwota 74,53 to dodatek
zek1

Napisano: 04 gru 2015, 12:23

Po stokroć dzięki za okazane miłosierdzie i zainteresowanie....
dotyczy sprawy nr I: z tego co pojmuje stawka za kWh wynosi 0,5708.
dotyczy sprawy nr II: dzwoniłam do spółdzielni żeby wyjaśnić kwestie tego metrażu, ale pani powiedziała, że ona podbiła i podpisała wniosek i to mam być dla mnie wystarczającym poświadczeniem zajmowanej przez rodzinę powierzchni. Dzwoniłam tez do strony i poprosiłam o udokumentowanie tych 35,64m. Dowiedziałam się że byli panowie ze spółdzielni, pomierzyli, spisali ale ona nic nie dostała. Ma iść i wydębić stosowne dokumenty, ale skoro pani z tej spółdzielni tak na mnie naskoczyła, to wątpię, żeby miała ochotę jakiekolwiek zaświadczenia wydawać....
Gość

Napisano: 04 gru 2015, 12:25

A jak tylko jakieś szkolenie w Małopolsce znajdę, to udam się niezwłocznie i żenujących pytań zadawać nie będę :oops:
przerażona c.d.

Napisano: 04 gru 2015, 12:39

poproś do wglądu umowę najmu

skąd to 0,00 - może czegoś nie zatwierdziłaś bo dodatek wyszedł prawidłowy 74,53 dla zarządcy 72,81
dla wnioskodawcy 1.72
zek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x