Przeprowadzka bez zmiany zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 01 gru 2015, 11:54

Witam,
dodatek mieszkaniowy przyznałam na okres od listopada do kwietnia. Wnioskodawca zgłasza, że się zamienił na lokal w obrębie tego samego miasta i bez zmiany zarządcy. Czy uchylam mu decyzję bo nie ma tytułu prawnego do lokalu ? A może zostawiam tak jak jest aż do końca okresu obowiązywania decyzji ? Nadmienię, że na nowy lokal dodatek się nie będzie należał ponieważ powierzchnia przekroczy.
Proszę o poradę.
Oślica

Napisano: 01 gru 2015, 15:42

Witam. Przyznaję, że nie zetknęłam się z takim przypadkiem no ale myślę, ze trzeba uchylić decyzję przyznającą bo nowy właściciel również może zwrócić się z wnioskiem o dodatek na ten sam lokal.
Ala P

Napisano: 01 gru 2015, 16:52

Obowiązkowo uchylić. To nie bedzie mieszkaniena które przyznano dodatek mieszkaniowy. Nie wspominając faktu o zmianie powierzchni itd
Adaa12

Napisano: 02 gru 2015, 14:42

Najlepiej zostawcie ją w spokoju.
Uchylenie nie wchodzi w rachubę całkiem i zdecydowanie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 13:44

jeżeli zgłosił pisemnie i przedstawił umowę na nowy lokal to robimy wygaśnięcie decyzji
zek1

Napisano: 03 gru 2015, 14:47

Też nie bardzo pasuje.
Po pierwsze nie robimy, lecz co najwyżej stwierdzamy, czyli potwierdzamy.
Aby potwierdzić fakt, to ten fakt wcześniej musi zaistnieć. Tak czy nie?
Czyż tu decyzja wygasła i tylko czeka na potwierdzenie??? Ja mam wątpliwości.

Nawet jeśli wygasła, to po drugie ustawowym warunkiem potwierdzenia jest bezprzedmiotowość.
Czy na pewno stała się bezprzedmiotowa??? W tym też mam wątpliwości.

Wobec wątpliwości lepiej zostawić tę decyzję.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2015, 14:53

zawarcie umowy najmu na nowy lokal skutkuje utratą tytułu prawnego do lokalu na który był przyznany dodatek
zek1

Napisano: 03 gru 2015, 21:52

Nawet jeżeli tak, to jaki to ma związek z przyznanym dodatkiem mieszkaniowym? Stawiam tezę, że żaden.

Zastanówmy się na przykładach.
Dam taki: zarządca (może gmina) i lokator porozumiewają się i następuje przekwaterowanie do bliźniaczego mieszkania, ale pod innym adresem. Mogą tu być przypadki zarówno interesu jednej jak i drugiej strony. Czy w każdym przypadku musi nastąpić utrata dodatku i komu jest to potrzebne? :?:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2015, 9:36

Ja w podobnych przypadkach zawsze stwierdam wygaśnięcie, gdyż żeby mieć dm trzeba równolegle:
1) posiadać tytuł prawny lub "bez tyt. ale oczekujący.....
2) w lokalu zamieszkiwać art.4 ustawy o dm
3) ponosić wydatki na lokal, w którym się zamieszkuje
Na nowy lokal powinien być złożony nowy wniosek.
Filozofia PCW nie zawsze do mnie przemawia.
aga1

Napisano: 04 gru 2015, 9:39

Witam!

kiedyś SKO faktycznie uchyliło nam decyzje ale kobieta przeprowadziła się w tym samym budynku do lokalu mniejszego
a w omawianym przypadku nowe mieszkanie nowy adres wygaszamy
zek1

Strona 1 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x