pomocy zasiłek rodzinny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 lut 2016, 17:52

Proszę o pomoc. Pod koniec 2015 złożyłam wniosek o becikowe i zasiłek rodzinny. Mąż zaczął pracę od stycznia 2015 za granicą. Czy powinnam donieść jakieś zaświadczenie skoro brane były tylko pod uwagę dochody za 2014 rok i mąż zaczął pracować przed złożeniem wniosku? Czy to będzie dochód uzyskany?
Marika 11

Napisano: 23 lut 2016, 18:39

A dlaczego nie pójdziesz i nie zapytasz tam, skąd bierzesz świadczenia ? O każdej zmianie sytuacji dochodowej należy Organ informować.
Rosalie

Napisano: 24 lut 2016, 10:23

Proszę o pomoc. Kolegium zwróciło uwagę i uchyliło w całości decyzję uchylającą zasiłek rodzinny z powodu przekroczenia dochodu spowodowanego uzyskaniem dochodu w trakcie trwania okresu zasiłkowego. Uzasadniło, iż w trakcie trwania okresu zasiłkowego, gdzie decyzja przyznająca jest ostateczna nie doliczamy dochodu uzyskanego. Wtedy doliczamy dochód uzyskany jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do zasiłku rodzinnego tj. na dzień wydania decyzji. W trakcie trwania okresu zasiłkowego, gdzie była wydana decyzja i stała się ostateczna dochód uzyskany osoby uprawnionej organ powinien doliczyć przy składaniu przez nią wniosku na nowy okres zasiłkowy. Jak mam wreszcie robić???????????????????
Iga : Ja miałam identyczną sprawę w SKO i przyznaję rację. Przepis art. 5 ust. 4 b (końcówka) stanowi, że dochód powinien być uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń, więc skoro go nie było to nie ustalam ponownie prawa do świadczeń. Tak samo zamierzam postępować w chwili obecnej przy przyznaniu np. świadczenia rodzicielskiego dla osób, które wcześniej mają ustalone prawo do świadczeń rodzinnych. Uważam że tak powinno być w całej Polsce, a nie co Ośrodek to inaczej .
jak to rozumieć?
marina

Napisano: 24 lut 2016, 11:24

Marina
Czyli jak mam to rozumiec? Dochod meza powinien byc liczony w dniu skadania wniosku mimo tego ze dochody nie byly brane za 2015?
Marika 11

Napisano: 24 lut 2016, 15:50

dokładnie tak to wygląda
marina

Napisano: 24 lut 2016, 15:51

może jeszcze ktoś się wypowie
marina

Napisano: 24 lut 2016, 19:09

Marina
Dzięki za odpowiedź. Wychodzi na to że kasa będzie do zwrotu :(
Marika 11

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]