pomóżcie mi - wklejam link w innego działu - bezdomny
Re: pomóżcie mi - wklejam link w innego działu - bezdomny
Dzięki. A powiedz mi, wydaję decyzję przyznającą schronienie i posiłek, tak? I przekazuję tę decyzję do schroniska i do klienta?
(piszę tu, bo tam mało kto zagląda)
(piszę tu, bo tam mało kto zagląda)
wg mnie powinno odbyć to się tak:
1. gmina pobytu osoby bezdomnej przyznaje pomoc z art. 48 zgodnie z art. 101.3 i 4
2. następnie zwraca się do was o zwrot wydatków zgodnie z art.101.7
jeśli jednak przesłali sprawę do was, to nie ma co się szarpać i przedłużać rozpatrzenia sprawy. trzeba ustalić na czyje konto przelać koszty schronienia i posiłku. jeśli wydaliby decyzję zgodnie z tym co powyżej napisałem, to i tak musielibyście zapłacić. na twoim miejscu po załatwieniu sprawy wysłałbym do nich pismo, by w przyszłości przyznawali pomoc w miejscu pobytu (zgodnie z powyższym) i występowali do was o zwrot wydatków.
1. gmina pobytu osoby bezdomnej przyznaje pomoc z art. 48 zgodnie z art. 101.3 i 4
2. następnie zwraca się do was o zwrot wydatków zgodnie z art.101.7
jeśli jednak przesłali sprawę do was, to nie ma co się szarpać i przedłużać rozpatrzenia sprawy. trzeba ustalić na czyje konto przelać koszty schronienia i posiłku. jeśli wydaliby decyzję zgodnie z tym co powyżej napisałem, to i tak musielibyście zapłacić. na twoim miejscu po załatwieniu sprawy wysłałbym do nich pismo, by w przyszłości przyznawali pomoc w miejscu pobytu (zgodnie z powyższym) i występowali do was o zwrot wydatków.
aha, tak decyzję i do klienta i do schroniska
Bardzo Wam dziękuję.Tak właśnie pomyślałam, ze lepiej byłoby, gdyby to oni sami wydali, a potem nas obciążali, będę to mieć na uwadze następnym razem.
Czy ma znaczenie fakt, ze chłopak ma świadczenia rodzinne na siebie (jest sierotą) pobiera 115 zł zasiłku i 170 zł dodatku z tyt. samotnego wychowywania w sumie 285,00 zł. W lipcu i w sierpniu pobrał, bo jest jeszcze uczniem, we wrześniu dostanie, jak dostarczy do MOPS zaświadczenie ze szkoły.
Czy ma znaczenie fakt, ze chłopak ma świadczenia rodzinne na siebie (jest sierotą) pobiera 115 zł zasiłku i 170 zł dodatku z tyt. samotnego wychowywania w sumie 285,00 zł. W lipcu i w sierpniu pobrał, bo jest jeszcze uczniem, we wrześniu dostanie, jak dostarczy do MOPS zaświadczenie ze szkoły.
póki co, jeśli nie ma przyznanych tych świadczeń od września i nie osiąga innych dochodów, to we wrześniu dochód za sierpień jest utracony.
Oprócz pomóżcie mi - wklejam link w innego działu - bezdomny - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
opłata osoby zobowiązanej
działalność gospodarcza
Decyzja a zgon
Wywiad do Świadczeń Rodzinnych co ile ...
podanie bez rozpatrzenia
zmiana dochodu
dokumenty do wywiadu
zasiłek okresowy
zasiłek stały
dochód jednorazowy
piecza zastępcza - czy naliczyć opłatę?
potrzebująca
cudzoziemy a obiady w szkole
gospodarstwo rolne
przemoc - problem - help
ochrona danych osobowych