pomóżcie - przeliczenie zasiłku stalego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 sie 2015, 9:37

Witam,babka ma zasiłek stały. Od 22 lipca mąz podjął zatrudnienie(Wypłaty zasiłków mamy na 30 tego). Teraz, 20 sierpnia, przyniósł mi zaświadczenie o dochodzie za lipiec za te 10 dni pracy, za sierpień przyniesie dopiero we wrześniu. Jak mam zmienić zasiłek stały? Od kiedy i jak wypłacić?
katrina000

Napisano: 20 sie 2015, 9:59

Jeśli pierwsze wynagrodzenie mąż otrzymał w sierpniu to zmieniasz wysokość zas.stałego od września.
ewald

Napisano: 20 sie 2015, 10:22

pierwsze wynagrodzenie (niepełne) za lipiec, otrzymał w sierpniu, za sierpień otrzyma we wrześniu. Gdzie jest zapis ze zmieniam od następnego miesiąca?
katrina000

Napisano: 20 sie 2015, 10:50

Miałam podobnie. Osoba samotna, podjął prace od 23 lipca. Przyszedł i poinformował o tym w lipcu.
W sierpniu zrobiłam wywiad i zaświadczenie o dochodach za lipiec. Był to niepełny miesiąc ok. 400 zł za lipiec zarobił, więc przeliczyłam i od sierpnia przyznałam w niższej wysokości różnica między kryterium a dochodem. We wrześniu przeprowadzę drugi wywiad i dochody za sierpień i wtedy uchylę.
Składki zdrowotne uchyliłam z dniem 31 lipca bo objęty nimi jest w zakładzie pracy.
pracownikkk

Napisano: 20 sie 2015, 12:59

zawsze z miesiąca poprzedzającego, zmiana we wrześniu
gopsiara

Napisano: 21 sie 2015, 7:29

Jakie znaczenie ma data wypłaty? Skoro dochody mają byc za dany okres to za lipiec i nie wazne kiedy wziął wypłatę. A ostatnio coraz więcej czytam o tym, ze wazne kiedy miał kasę w ręku. Skąd sie to bierze? Nie zgadzam sie z tym i nie rozumiem tego. Może mi ktos to jasno wyłozyć jak chłop łaciatej krowie na miedzy? Zaczynam miec watpliwosci co do własnego punktu widzenia.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 10:06

art. 8 ust. 3 ustawy o pomocy
ewald

Napisano: 21 sie 2015, 11:00

To jak rozumieć - art. 106 ust. 3 a (zmiana dochodu),
art. 8 ust. 12 (dochód za dany okres)
i jeszcze interpretację MPIPS https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... dnorazowy/
Nie ma w nich mowy o doliczaniu od następnego miesiąca.
marcelka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x