rodzinne z zagranicy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 sie 2015, 21:46

taka historia; kobieta podaje, że pozostaje w nieformalnej separacji z mężem, ma zasądzone alimenty wyrokiem Sądu i oświadcza, ze je otrzymuje; mąż przebywa za granicą, motywowałam ją żeby złożyła wniosek o z. rodzinny, ale twierdziła, ze mąż nie chce udostępnić dokumentów o dochodach, w końcu " wymusiłam" informację, że mąż złożył wniosek o przyznanie zasiłków rodzinnych w Norwegii, jakiś czas temu przyniosła dowód potwierdzający otrzymaną od męża kwotę 7500 zł. jako otrzymane zasiłki rodzinne, po 2 m-cach złożyła wniosek o pomoc, jak sprawdzić, czy mąż otrzymuje zasiłki rodzinne na bieżąco, a tak wogóle jak się ustosunkować do podania i jakich zarządać dokumentów, zgłupialam
jo.da

Napisano: 20 sie 2015, 7:59

Witam. Mam bardzo podobną sytuację, więc byłabym wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi.
gops-k

Napisano: 20 sie 2015, 8:26

Nawet jak otrzymuje tam zasiłki rodzinne na dzieci, to wcale nie oznacza to ,że przekazuje je matce dzieci.Ponadto w wielu krajach unijnych jeżeli ojciec płaci alimenty , to nie musi przekazywać matce świadczeń rodzinnych, co w praktyce oznacza,że nawet jeśli wystąpiłaby do instytucji zagranicznej o przekazywanie jej należnych świadczeń, to odrzuca jej podanie. Jedynie co można zrobić, to podwyższyć alimenty - w końcu za granicą mało nie zarabia a jeszcze bierze na dzieci zasiłki.
abc

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x