pomóżcie, wezwanie do złożenia wyjaśnień gdy jest informacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 kwie 2021, 14:00

Witam! na jakie artykuły powołać się by wezwać (czy zrobić wszczęcie) kogoś do złożenia wyjaśnień gdy jest wystawiona informacja na nowy okres a okazało się, że wyrokiem rozwodowym matka należy się 500+ bo dziecko jest przy niej, a były mąż ma ograniczone prawa. Myślałam o tym żeby go wezwać i uświadomić, że mu się nie należy oraz aby napisał prośbę o uchylenie prawa....
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 kwie 2021, 14:01

Wg mnie to tak łatwo nie pójdzie. Masz zamknięty wniosek. Żeby oficjalnie wezwać do wyjaśnień potrzeba wszcząć postępowanie z urzędu. Wpłynięcie wyroku rozwodowego może być powodem do wszczęcia postępowania.
Ja bym zadzwoniła i poinformowała jak wygląda sytuacja, że świadczenie się nie należy i przedstawiła jak wygląda przebieg całego postępowania. Powinien przyjść i poprosić o uchylenie.
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 27 maja 2021, 11:52

niestety sprawa okazała się bardziej skomplikowana, facet przyszedł i oświadczył, że syn od początku roku z nim mieszka, czekam jeszcze za byłą żona bo wysłałam jej wezwanie, myślę o zrobieniu im wywiadów środowiskowych ale poczekam za matka dziecka, co o tym myślicie?
wioli
Starszy referent

Napisano: 27 maja 2021, 12:10

Ja ostatnio miałam pdoobna sytaucję, z tym że jedna córka jest z ojcem i on złożył wniosek na nowy okres zasiłkowy (w kwietniu) w innej gminie. Tamtejszy GOPS wysłał nam zawiadomienie i załączyli wywiad środowiskowy oraz wystąpili o zrobienie przez nasz GOPS wywiadu u matki gdzie jest druga córka. Wszczęłam postępowanie, zrobiłam wywiad i wszystko się zgadza. Dałam czas na wypowiedzenie się w tej kwestii ale nic więcej nie dołączyla. Więc wydam decyzję uchylającą na jedną córkę (która mieszka z ojcem). Więc o tyle dobrze miałam, że nie cofam się w tył i nie mam ninależnie pobranyh bo ojciec chce brać dopiero od czerwca.
admin.2021
Referent
Od: 22 sty 2020, 14:47
Zajmuję się: ŚW.

Napisano: 27 maja 2021, 12:24

czy mogłabym Cię prosić o wzór, wzór wszczęcia, decyzji uchylającej i zlecenie wywiadu na pr. będę bardzo wdzięczna...
wioli
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x