Pomyłka w decyzji, czy uchylić decyzję? Proszę o pomoc! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 lip 2018, 18:48

Dzień Dobry,

Pomyliłem się w decyzji przyznającej dodatek mieszkaniowy (błędnie wprowadziłem do systemu dochód, w wyniku czego przyznałem dodatek w wysokości 53 zł, (wprowadzając prawidłową kwotę, dodatek nie zostanie przyznany). Decyzja została już doręczona 18 lipca), jednak listy będą przygotowane w sierpniu - więc jeszcze dodatek nie został przekazany. Jak teraz postąpić??? Nie miałem jeszcze takiej sytuacji??? Czy mogę uchylić decyzję i odmówić przyznania??? Jaka będzie podstawa prawna??? Przyznany został rownież dodatek energetyczny.
Fabian28
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 22:23
Zajmuję się: Dodatki Mieszkaniowe

Napisano: 24 lip 2018, 7:48

Jedno jest pewne: decyzja musi się uprawomocnić. No chyba, ze wnioskodawca napisze, że zrzeka się prawa do odwołania. Inaczej musisz czekać do 2 sierpnia, aby ruszyć ze sprawą. Tylko na jakiej podstawie wznowić tu postępowanie? Nic tu nie pasuje aby wznowić z urzędu a strona pewnie zgody nie wyrazi, aby na jej niekorzysć wydac decyzję. Wszcząć też nie możesz bez jej zgody. Ale uchylona musi być, bo interes społeczny przemawia za tym, aby nie miała DM osoba, której prawnie on się nie nalezy. Nasuwa mi się tu rozwiązanie w postaci unieważnienia decyzji przez SKO. Chyba, że ma ktos inne rozwiązanie .
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 lip 2018, 13:14

taką decyzję można zmienić jedynie za zgodą strony A więc prosisz wnioskodawcę by sie stawił do urzędu robisz ładne oczy i prosisz o oświadczenie że wyraża zgodę na zmianę decyzji jeśli się nie zgodzi 318 zł poszłooooooooo z własnej kieszeni
jak to mówią ślepy w karty nie gra :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x