Umowa użyczenia A dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 16 lip 2018, 18:10

Witajcie po latach przyszło mi się zmierzyć z dodatkiem mieszkaniowym...mam kilka pytań.. bo pan chce mnie chyba swoim cwaniactem wykiwać... 1. Czy jeśli zamieszkują na 54m2, 3 osoby A 4 są na utrzymaniu należy się DM? Ta czwarta osoba zamieszkuje w akademiku..Jak to rozpatrzec?
2. Umowa uzyczenia domu zawarta z synem rachunki przychodzą na wnioskodawcę a dodatkowo nie ponoszą kosztów za to użyczenie. Wiem że jesteście w stanie mi pomóc z góry dziękuję...
Zuzulanka33
Praktykant
Od: 16 lip 2018, 17:55
Zajmuję się: Praca socjalna

Napisano: 17 lip 2018, 7:56

1. Nie wiem, czy się należy, za mało danych ;) Ale przyjęłabym 4 osoby do gospodarstwa i źródła utrzymania 4 osób. Chyba, że osoba zamieszkująca akademik nie zamierza wracać nigdy już do swojego rodzinnego domu i zamierza się usamodzielnić. Trzeba wypytać, a może nawet wywiad zrobić. Może.

2. Umowa użyczenia jest tytułem prawnym, uprawniającym do skorzystania z DM. W jakim sensie nie ponoszą kosztów za utrzymanie? A kto płaci za osoby, które faktycznie zamieszkują? Mi się wydaje, że jest tam zapis taki w tej umowie, że ponoszą koszty związane z utrzymaniem mieszkania tzn. opłaty zależne i niezależne np. spółdzielcze itd., a odstępnego po prostu nie ma. Czyż nie?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 17 lip 2018, 9:51

Już zaczęłam oblizywać się niecierpliwie, czytając, że ktoś chce Cię wykiwać, tymczasem wygląda na to, że wcale nie chce. Studenta traktujemy jako członka gospodarstwa domowego. Co do umowy użyczenia - zwykle różni się od najmu tym, że nie ma w niej czynszu. Resztę opłat ponosi wnioskodawca chyba? Tak jest w umowie?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x