Proszę o pomoc!!!! Pani jest właścicielką domu, na co ma podobno odpowiedni dokument. Mieszka w nim razem z dwójką dzieci, a w części domu mieszkają jeszcze inne 3 dorosłe osoby (mama, brat i "znajomy"). Nie ma żadnej umowy wynajmu, użyczenia itp. Dogadali się słownie. Nie ma także żadnego formalnego podziału domu. Wszystko ustalone ustnie kto z czego korzysta. Jaki skład gospodarstwa domowego powinnam uwzględnić. Czy mogę liczyć tylko wnioskodawczynię i jej 2 dzieci, a powierzchnie domu zgodnie z jej oświadczeniem? Czy jednak powinnam liczyć wszystkich (6 osób) i całą powierzchnię domu?
wydaje mi się, że jeśli faktycznie mają tak jak piszesz, to ja wziąłbym oświadczenie od tej wnioskodawczyni jakie zajmuje pomieszczenia oraz ile to ma metrów, czasami spotykam się z poglądami,że powinno wliczać się wszystkich członków gospodarstwa niezelżenie "jak się lubią" od nich dochody itp.
akt notarialny do wglądu, stosowne oświadczenie dla domków jednorodzinnych z załącznikiem o sposobie wyliczenia przysługującego metrażu, wydatki za wodę, ścieki, śmieci plus faktura za prąd. Wodę, ścieki, śmieci przeliczasz na okresy miesięczne jeżeli trzeba i na osoby, które wnioskują.