ponowne przeliczenie doch. - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 02 mar 2017, 10:41

koleżanka nie poprzeliczała nowych wysokości zas. rodzinnych z dodatki od list. 2016r. do doch. rodzin. czy mam teraz od stycznia poprzeliczać nowe kwoty zas. rodz. + dojazdy :roll: decyzje powydawane do 31-12-2016r. przez innną jerdnostkę.pomóżcie bo nie wiem co mama teraz zrobić ?
nowa3

Napisano: 02 mar 2017, 11:33

nowa3 pisze:koleżanka nie poprzeliczała nowych wysokości zas. rodzinnych z dodatki od list. 2016r. do doch. rodzin.
Dochód liczysz zgodnie z ustawą o pomocy społecznej. Pod uwagę masz brać dochody poprzedzające złożenie wniosku. Czyli ktoś składa wniosek we wrześniu to bierzesz dochody z sierpnia.
"Koleżanka" nie wliczyła nowych wysokości bo nie mogła tego zrobić bo one są od listopada a dochód weryfikuje z sierpnia. Do dochodu nie wliczamy składników z przyszłości bo np. nie wiesz czy klient dożyje.
nowa3 pisze:decyzje powydawane do 31-12-2016r. przez innną jerdnostkę.pomóżcie bo nie wiem co mama teraz zrobić ?
W mojej ocenie decyzja wygasła 31.12.2016 r - i nic tu nie zrobisz bo nie da się zmienić decyzji która wygasła. Nowy wniosek i nowa decyzja.
Gość

Napisano: 02 mar 2017, 12:12

okej, dziękuję za odp.
z grudnia mam oświadczenia o zmianę tamtych decyzji do czerwca2017r. i teraz ( dostałam styp od 01.03. 2017r majac wiedzę, że wzrosły zasiłki rodzinne(zajmuję się również SR)) mam z urzędu przeliczyć każdemu doch. uwzględniając nowe wielkości :roll: , bo posiadam takową wiedzę z urzędu 8-)
dziekuję
nowa3

Napisano: 25 kwie 2017, 14:30

Ja chcę nawiązać do sprawy przeliczania dochodu pod względem zasiłków rodzinnych. Robicie to czy nie?
W świadczeniach rodzinnych jest np. tak, że jeśli dochody zwiększają się w obrębie tej samej umowy, to nie możemy nic zmieniać, ale jeśli umowę zawiera się z nowym pracodawcą, albo chociaż nową umowę z tym samym, to bierzemy świadectwo od starego i zaświadczenie z nowej pracy. Dlaczego analogicznie nie potraktować zasiłków rodzinnych - nie zwiększam im dochodu we wrześniu, bo umowa niejako jest ta sama, mimo, że doszły dojazdy, ale w listopadzie zawierają drugą umowę, już z wyższą kwotą zasiłku i z dojazdami.
Czyli poinformować o wszczęciu postępowania cofającego prawo (jeśli przekracza po nowemu), bo z urzędu powzięliśmy wiedzę o zwiększeniu dochodu rodziny (nietrudno o taką wiedzę, jak stypendia i zasiłki razem w OPS), wezwać do złożenia nowych oświadczeń i prawo cofnąć. Co wy na to?
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Napisano: 25 kwie 2017, 14:42

Witam. My w kwieniu przeliczamy dochody z marca i jeśli ktoś sie mieści w kryterium to bierzemy zgadę na zmainę decyzji i wydajemy decyzję zmieniąjące a jesli ktos przekroczy to tylko informujemy, że im nie przysługuje stypendium.
hela113
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 8:54
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 kwie 2017, 10:38

Ja zrobiłam dokładnie tak samo jak hela113. Chociaż ostatnio rozmawiałam z prawnikiem i on stwierdził, że nie powinniśmy przeliczać ponownie dochodów ponieważ o zmianie sytuacji dochodowej powinien poinformować nas wnioskodawca i tylko w takim przypadku możemy przeliczyć ponownie dochód. Dodatkowo stwierdził, że nie powinniśmy wystawiać decyzji zmieniającej tylko wydać nową decyzję na nowy okres. Tak naprawdę każdy robi inaczej i pewnie każda praktyka jest dobra.
Pozdrawiam :)
martagops12345
Praktykant
Od: 28 kwie 2017, 10:31
Zajmuję się: Pracownik socjalny zajmuje się wszystkim

Napisano: 28 kwie 2017, 10:58

Ja w styczniu biorę zgody na zmianę decyzji na nowy okres, oraz biorę dochody w styczniu za grudzień.Jeśli do czasu wydania decyzji mam wiedzę o zmianie czyjejś sytuacji , to sobie to wszystko ujmuję odpowiednio i zawieram w decyzji.
celestynka
Stażysta
Od: 15 kwie 2014, 8:06
Zajmuję się: ŚR/DS/

Napisano: 04 maja 2017, 12:36

Witam!

ponowne przeliczenie dochodu cd.

może trochę szukam dziury w całym ale co mi szkodzi zapytać :D

Przed niektórymi z nas wydawanie decyzji zmieniających (na okres I-VI 2017)

Jak robicie w przypadku działalności gospodarczej na zasadach ogólnych ?

wiadomo we wrześniu 2016 (do wniosku o stypendium) braliśmy dochód z działalności za 2015 pomniejszony o składki (dzielony przez liczbę miesięcy)

Przypuścimy że decyzja będzie wydana po 15.05.2017

Bierzemy wyrażenie zgody na zmianę pierwotnej decyzji i przy tej okazji wnioskodawcy nam podpisują, że nic się nie zmieniło (z wyjątkiem rodzinnego)

Ale w sumie w maju już można by było liczyć dochody działalności gops. na zas. ogóln. ze skarbowego za 2016 r. (już powinni zdążyć sie rozliczyć)

Z ryczałtem jest prościej bo sami oświadczą ile im wyszło.

Jak sądzicie? jaka u Was procedura?
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 16 maja 2017, 10:13

Nad tą działalnością też się zastanawiałam, i to dokładnie tak jak ty, ale odpuściłam. Przeczytałam gdzieś interpretację jakiegoś prawnika, że dochody powinno się weryfikować tylko raz, we wrześniu za sierpień i na podstawie tej weryfikacji przyznajemy prawo do stypendium. Później prawo cofamy lub zawieszamy, jeśli on sam nas poinformuje o zmianach. Nie powinniśmy weryfikować prawa w trakcie trwania decyzji.
Mam cały czas wątpliwości, jak się to ma do sytuacji pozyskania wiedzy z urzędu (np. zmiana zasiłków rodzinnych), ale mój prawnik mówi, że obydwie opcje są do obrony przy tak nieścisłych zapisach dotyczących stypendium.
m_alaczek
Stażysta

Napisano: 29 maja 2017, 11:13

Ragnarze, poprosiłam o nowe zaświadczenie z US za 2016 i klientka mi przyniosła. Tylko teraz się motam: traktujemy to jako dochód za grudzień i wstrzymujemy od stycznia czy jako dochód za styczeń na podstawie danych za 2016 i wstrzymujemy od lutego.
Czy ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?
m_alaczek
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x