Działalność gospodarcza. Ja liczę tak:m_alaczek pisze:Ragnarze, poprosiłam o nowe zaświadczenie z US za 2016 i klientka mi przyniosła. Tylko teraz się motam: traktujemy to jako dochód za grudzień i wstrzymujemy od stycznia czy jako dochód za styczeń na podstawie danych za 2016 i wstrzymujemy od lutego.
Czy ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?
1)z zaświadczenia z us za poprzedni rok kalendarzowy biorę kwotę dochodu.
2)z wydruku z CEIDG przez ile miesięcy funkcjonowała działalność.
Następnie dzielę dochód przez ilość miesięcy
Otrzymaną kwotę doliczam do pozostałych składników dochodu. Liczę to tylko raz w roku.
Raczej nie traktowałbym, tego jako "dochód za grudzień lub styczeń" bo tak logicznie to jest dochód z całego poprzedniego roku. Więc do końca 2016 r działalność jest policzona prawidłowo. A od stycznia podajesz nową kwotę dochodu z działalności gospodarczej (z tym, że nie traktujesz tego jako utratę czy uzyskanie bo działalność ma ciągłość funkcjonowania.)
Właśnie dlatego polecam weryfikować dochody raz w roku. Nie ma potem takich dylematów w których nie wiadomo co zrobić.traktujemy to jako dochód za grudzień i wstrzymujemy od stycznia czy jako dochód za styczeń na podstawie danych za 2016 i wstrzymujemy od lutego