POPŻ

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
t.franek

Re: POPŻ

Post autor: t.franek »

Tomaszu.Nie wiem. A mądrzejsze głowy coś dziś milczą.
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Post autor: SYGNITY »

jedna mądra głowa gdzie indziej napisała "bo to oni się do nas zgłaszają z chęcią udziału w paczkach" więc chyba można uznać że to na wniosek osoby
Tomek
~123

Post autor: ~123 »

Logiczne, jeżeli składa oświadczenie o dochodach i o sytuacji rodzinnej w celu uzyskania skierowania na podstawie którego organizacja wydaje pomoc żywnościową, to jest to wniosek o pomoc .
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Jakieś zdania przeciwne?
Jeśli nie to oprzemy się na wnioskach.
Dostaliśmy dwa zgłoszenia z Ośrodków, ale chcemy zrobić ogólne rozwiązanie, dla wszystkich. Oczywiście chodzi o to, żeby Pomost był w stanie wydrukować finalnie gotową listę osób do wysłania do organizacji partnerskiej, która będzie realizować tę pomoc żywnościową.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Mam jeszcze pytanie o ten fragment skierowania:

3) podział osób w rodzinie ze względu na grupy docelowe:
(...)
liczba pozostałych osób - to jest liczba osób które mają otrzymać pomoc z innych powodów niż wymienione wcześniej, czy też liczba pozostałych osób w rodzinie, o których nie występują sytuacje związane z powodami przyznania ?
Tomek
t.franek

Post autor: t.franek »

Ten pkt. dotyczy osób, które są już w a,b,c,d na skierowaniu.Np.rodzina składa się 5 osób w tym 2 niepełnosprawne a 3 to te pozostałe.Przynajmniej my tak wypełniamy.
magda12345
Stażysta
Zajmuję się: PS/ZI
Kontakt:

Post autor: magda12345 »

u mnie w ośrodku osoba która nie korzystała z pomocy finansowej musi najpierw złożyć wniosek i pozniej pracownik robi kartę informacyjną i ustala dochod
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Na naszym forum zamieściłem wydruk listy osób, jaki chcemy zaprogramować. Zapraszam do obejrzenia (dla Użytkowników naszego forum) - https://public.sygnity.pl/forums//viewto ... 02&t=22653
Tomek
ja***

Post autor: ja*** »

Skierowanie do POPŻ nie może być - moim zdaniem - traktowane na równi z wnioskiem.skierowanie wydawane przez pracownika socjalnego jest zakwalifikowaniem osoby/rodziny do POPŻ. Nie ma nic wspólnego z pomocą społeczną, więc nie powinno być wprowadzane do POMOST-u nawet jako wniosek załatwiany inaczej. OPS-y mogą wydawać tylko skierowania, które docelowo mają trafić do organizacji pozarządowej, wydającej żywność z Banku Żywności.
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

ja*** pisze:Skierowanie do POPŻ nie może być - moim zdaniem - traktowane na równi z wnioskiem.skierowanie wydawane przez pracownika socjalnego jest zakwalifikowaniem osoby/rodziny do POPŻ.
Dzięki za opinię, ale nie pytaliśmy czy skierowanie może być traktowane na równi z wnioskiem, tylko czy wydaje się je na wniosek osoby - i raczej wszyscy potwierdzili. Czy w Twoim przypadku także?
ja*** pisze:Nie ma nic wspólnego z pomocą społeczną, więc nie powinno być wprowadzane do POMOST-u nawet jako wniosek załatwiany inaczej.
W jednym ze zgłoszeń które otrzymaliśmy z prośbą o dodanie tego do Pomostu, jest taka argumentacja cyt. "zadanie to wynika z ustawy o p.s., ale nie z powodu wprowadzenia nowych zapisów do tej ustawy (ustawą z 11 lipca 2014 r.), bezpośrednio wynikających z przystąpienia Polski do programu w ramach FEAD (Fund for European Aid to the most Deprived) i o których mowa poniżej, ponieważ te zapisy akurat nie definiują obowiązków ośrodka pomocy społecznej w tym zakresie, ale ze względu na istniejące wcześniej w ustawie o p.s. zapisy o programach operacyjnych, np.:
Art. 18 ust. 1 ustawy o p.s. o zadaniach zleconych administracji rządowej realizowanych przez gminę:
pkt 6: "..realizacja zadań wynikających z rządowych programów pomocy społecznej, mających na celu ochronę poziomu życia osób, rodzin i grup społecznych oraz rozwój specjalistycznego wsparcia;
​".

pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ