Posiłki w szkole dla Ukrainy

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
st.spec.pr.soc.
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Re: Posiłki w szkole dla Ukrainy

Post autor: st.spec.pr.soc. »

U nas przyznajemy posiłek w szkole decyzją na kodzie 202010 (jako posiłek z ustawy a nie programu rządowego z dożywiania) i rozliczane będą fakturą ze szkoły. Natomiast zasiłki celowe są dla osób których dzieci chodzą do szkoły w której nie ma wyżywienia.
s_buziaczek
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: s_buziaczek »

Hej mam też pytanie na jakich wzorach wywiadów przyznajecie to prawo do posiłków? macie je tłumaczone w języku ukraińskim? a co z oświadczeniami?
svenska
Stażysta
Zajmuję się: PS/DW
Kontakt:

Post autor: svenska »

LuuLane pisze: 01 cze 2022, 8:50 czemu wszyscy przyznają zasiłek celowy dla dzieci w szkole zamiast posiłku? nie nadążam za tymi wytycznymi...
My dajemy posiłki w szkole, nie z programu. Przychodzi faktura ze szkoły i płacimy. W przedszkolu dajemy zasiłek celowy na opłacenie wyżywienia.
magdalena30
Stażysta
Zajmuję się: administracja
Kontakt:

Post autor: magdalena30 »

po okresie doraźnym posiłki przyznajecie z Funduszu Pomocy czy w środków własnych gminy?
Olinka71
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczne
Kontakt:

Post autor: Olinka71 »

Do st.spec.pr.soc. - rozumiem, ze przyznajecie pomoc zgodnie z art 48 b ust 2

Nie rozumiem skąd te pomysły u wszystkich na przyznawanie zasiłków celowych na pokrycie kosztów zakupu posiłków w szkołach/przedszkolu ?? Czy coś przegapiłam ? Może jakieś wytyczne z Ministerstwa lub naszych regionalnych królów ?
st.spec.pr.soc.
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: st.spec.pr.soc. »

Olinka71 pisze:Do st.spec.pr.soc. - rozumiem, ze przyznajecie pomoc zgodnie z art 48 b ust 2

Nie rozumiem skąd te pomysły u wszystkich na przyznawanie zasiłków celowych na pokrycie kosztów zakupu posiłków w szkołach/przedszkolu ?? Czy coś przegapiłam ? Może jakieś wytyczne z Ministerstwa lub naszych regionalnych królów ?
tak, na podstawie 48b ust. 2,3. Przyznajemy posiłek w szkole, który jest później rozliczany fakturą ze szkoły. Zasiłek celowy tez przyznałam ale w szkole gdzie nie ma dożywiania i stołówki a pani zwróciła się o pomoc w opłaceniu posiłku na własną rękę.
Olinka71
Praktykant
Zajmuję się: pomoc społeczne
Kontakt:

Post autor: Olinka71 »

st.spec.pr.soc. pisze: 08 cze 2022, 12:34
Olinka71 pisze:Do st.spec.pr.soc. - rozumiem, ze przyznajecie pomoc zgodnie z art 48 b ust 2

tak, na podstawie 48b ust. 2,3. Przyznajemy posiłek w szkole, który jest później rozliczany fakturą ze szkoły. Zasiłek celowy tez przyznałam ale w szkole gdzie nie ma dożywiania i stołówki a pani zwróciła się o pomoc w opłaceniu posiłku na własną rękę.
kwestia posiłku w szkole rozwikłana :) a jak przyznajecie posiłek w przedszkolu ?
Ja na początku myślałam o tym, aby przyznać posiłek (1 gorący posiłek z art 48 b ust 2) a w przypadku kiedy rodziny nie stać na opłacenie śniadania i podwieczorku dać zasiłek celowy z art 39
Patrząc jednak na sprawozdania w CAS można raczej wywnioskować, ze kwestia dożywania dziecka w przedszkolu powinna iść w kierunku zasiłku celowego. Czy też macie takie odczucia ?
Emi36
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Emi36 »

Witam
Odnośnie zasiłków celowych na posiłki dla dzieci i młodzieży w szkole, czy w przedszkolu to na jaki okres przyznajecie? na wakacje też przyznajecie?
svenska
Stażysta
Zajmuję się: PS/DW
Kontakt:

Post autor: svenska »

Dajemy do czerwca. W wakacje przedszkola niektóre zamknięte, inne mają dyżury, za dużo "zachodu" by było. Naszym dzieciom nie dajemy w wakacje, więc ukraińskim też nie. Mieli czas na ogarnięcie się, pójście do pracy, złożyli na 500, więc sobie zapłacą. Tyle.
Emi36
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Emi36 »

Dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ