postępowanie gdy dłuznik przebywa za granicą - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 mar 2017, 13:52

Jeśli kobieta złoży wniosek o egzekucje alimentów do Sądu to wyegzekwowane kwoty Sąd przekazuje nam czy jej? Jeśli bezpośrednio wierzycielce, to czy my jesteśmy o tym informowani czy nie?
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 mar 2017, 14:01

jeżeli mówimy o sądzie Okręgowym to on nie jest organem egzekucyjnym i nic nie przekazuje. Jeżeli strona składa wniosek z informacją z sądu okręgowego to weź od niej dodatkowo oświadczenie o otrzymywanym bądź nie otrzymywanych alimentach ( m. im. za cały rok poprzedzający okres zasiłkowy tj. 2015 obecnie + stan zadłużenia). Biorąc takie oświadczenie unikniesz problemów w przypadku gdy się dłużnik objawi.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 14:11

mam tu trochę inny problem.
Wierzycielka złożyła w sądzie wniosek o egzekucję alimentów gdyż dłużnik przebywał za granicą. W 2011 r. Wierzycielka pobierała FA wypłaciliśmy 4000 zł, po czym przyszła i poprosiła o uchylenie.
Teraz zrobiłam wniosek o wszczęcie egzekucji do komornika bo wcześniej tego nie zarobiono, dłużnik adres zameldowania ma w PL więc taki podałam. Komornik wszczął postepowanie.
Dzisiaj dłużnik dzwoni i mówi że on już wszystko spłacił jeszcze w 2013 r. bo poszedł na ugodę z ichniejszym Sądem że będzie płacił alimenty bieżące i spłaci zaległe. Prawdopodobnie tak było tylko nas nikt o tych wpłatach nie informował dlatego zobowiązanie względem FA wisiało i rosły odsetki.
1) Czy teraz to wierzycielka będzie miała nienależnie pobrane bo powinna nam przekazać a tego nie zrobiła?
2)czy Sądy informują organ o przekazaniu kwot wierzycielce, bo my takiej inf. nie mieliśmy?
3)Jak to w ogóle wygląda bo jestem w FA nowa i u nas zaledwie kilka wierzycielek prowadzi egzekucje za pośrednictwem Sądu.
paulina124
Referent

Napisano: 07 mar 2017, 15:14

???
paulina124
Referent

Napisano: 07 mar 2017, 15:42

jeżeli wpłaty się nie pokrywały w miesiącach nie ma mowy o NPŚ.
Pytanie czy dłużnik spłacił wierzycielce również ten okres co my wypłacaliśmy, ale niestety ustawa nasza nie pozwala Ci na nic więcej niż tylko zrobić nienależne za miesiące w których otrzymała od dłużnika.
Ostatnio miałem takiego dłużnika który rzucał kwitem na którym było napisane że zapłacił wierzycielce w miesiącu lipcu kwotę 2000 tytułem alimentów za lipiec czerwiec maj kwiecień. Niestety możemy tylko zobowiązać do zwrotu za lipiec do wysokości 500 złotych czyli tyle ile wypłaciliśmy w danym miesiącu.
Niestety pozostaje mu tylko droga sądowa wobec wierzycielki. Możesz jeszcze próbować wezwać wierzycielkę do złożenia wyjaśnień w związku z wpłatami dłużnika i próbować jej wytłumaczyć że jeżeli dłużnik jej spłacił wszystko łącznie z tym co my wypłacaliśmy to powinna oddać w jego imieniu tytułem zwrotu żeby uniknąć sprawy sądowej z powództwa cywilnego
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 13:54

wielkie dzięki za odpowiedź,
czy w postepowaniu w którym pośredniczy Sąd jesteśmy informowani o tym że dłużnik przekazał alimenty wierzycielce czy nie? On wpłacał pieniądze do Sądu w Anglii a ten z kolei bezpośrednio na konto Wierzycielki. Do nas informacja o płaceniu nie dotarła.
paulina124
Referent

Napisano: 09 mar 2017, 9:15

paulina124 pisze:wielkie dzięki za odpowiedź,
czy w postepowaniu w którym pośredniczy Sąd jesteśmy informowani o tym że dłużnik przekazał alimenty wierzycielce czy nie? On wpłacał pieniądze do Sądu w Anglii a ten z kolei bezpośrednio na konto Wierzycielki. Do nas informacja o płaceniu nie dotarła.
tylko wierzycielka powinna Cię informować , wyedukuj ją w tej kwestii
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x