Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~elka4

Re: Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych

Post autor: ~elka4 »

kiedy przysłali te umowy i na kogo - ja mam prowadzić śr i fundusz i za, czy dostanę dodatkowo za to pieniądze?
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych

Post autor: nowa »

nie, napisali że na okres od sierpnia do grudnia bodajże nie na umowy o pracę tylko umowy zlecenie zatrudnienie
~gosia

Post autor: ~gosia »

a ja jestem w OPSie i mam się zając FA, i to bez żadnych dodatkowych pieniędzy, do tej pory też miałam i ŚR i ZA ale teraz w funduszu to trochę więcej pracy, ale co ja mam tu do gadania
~Gosia

Post autor: ~Gosia »

Czyli co?? w OPS praca przy wypłacie FA plus w tym samym czasie w UM na umowe zlecenie przy postępowaniu wobec dłużników?
~Marek

Post autor: ~Marek »

Nie da się w sensie prawnym tym samym czasie połączyć umowy o pracę i umowy zlecenia. To się musi odbywać po godzinach pracy. Ale pracownik ma prawo nie zgodzić się na zawarcie umowy zlecenia.
~Michał

Post autor: ~Michał »

Ja poniekad zgadzam sie z opinią Departamentu w tym sensie, ze oczywiscie można upoważnić OPS do prowadzenia całego postępowania wobec dłużników, ale nie w oparciu o ustawę o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (bo ona takiej możliwości nie daje, ale i nie zabrania), a o ustawę o samorządzie gminnym, odrębną uchwałą rady.
~normalny

Post autor: ~normalny »

postępowanie powinna przekazać Rada Gminy uchwałą na mocy art. 39 ustawy o s. g.
~Gosia

Post autor: ~Gosia »

Myślę, że gminy będą nad tym myśleć jak ustawa będzie uchwalona do końca i podpisana. Jeśli będzie taka możliwość prowadzenie postępowania wobec dłużników zostanie zrzucone na jednostki wypłacające fundusz, ponieważ Urzędy Miast, Gmin nie chcą tworzyć nowych stanowisk pracy.
nela
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nela »

Art. 39.

1. Decyzje w indywidualnych sprawach z zakresu administracji publicznej wydaje wójt, o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej.

2. Wójt może upoważnić swoich zastępców lub innych pracowników urzędu gminy do wydawania decyzji administracyjnych, o których mowa w ust. 1, w imieniu wójta.

3. (skreślony)

4. Do załatwiania indywidualnych spraw z zakresu administracji publicznej rada gminy może upoważnić również organ wykonawczy jednostki pomocniczej oraz organy jednostek i podmiotów, o których mowa w art. 9 ust. 1.

5. Od decyzji wydanej przez wójta lub organ, o którym mowa w ust. 4, służy odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

to jest art. 39 nie ma tu mowy o uchwale
~normalny

Post autor: ~normalny »

oj nela.... ART. 39 UST. 4! A INNY ART. TEJ UDTAWY MÓWI: ŻE rADA gMINY PODEJMUJE DECYZJE W FORMIE UCHWAŁ - TO TAKIE OCZYWISTE...
ODPOWIEDZ