Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych
Re: Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych
kiedy przysłali te umowy i na kogo - ja mam prowadzić śr i fundusz i za, czy dostanę dodatkowo za to pieniądze?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych
nie, napisali że na okres od sierpnia do grudnia bodajże nie na umowy o pracę tylko umowy zlecenie zatrudnienie
a ja jestem w OPSie i mam się zając FA, i to bez żadnych dodatkowych pieniędzy, do tej pory też miałam i ŚR i ZA ale teraz w funduszu to trochę więcej pracy, ale co ja mam tu do gadania
Czyli co?? w OPS praca przy wypłacie FA plus w tym samym czasie w UM na umowe zlecenie przy postępowaniu wobec dłużników?
Nie da się w sensie prawnym tym samym czasie połączyć umowy o pracę i umowy zlecenia. To się musi odbywać po godzinach pracy. Ale pracownik ma prawo nie zgodzić się na zawarcie umowy zlecenia.
Ja poniekad zgadzam sie z opinią Departamentu w tym sensie, ze oczywiscie można upoważnić OPS do prowadzenia całego postępowania wobec dłużników, ale nie w oparciu o ustawę o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (bo ona takiej możliwości nie daje, ale i nie zabrania), a o ustawę o samorządzie gminnym, odrębną uchwałą rady.
postępowanie powinna przekazać Rada Gminy uchwałą na mocy art. 39 ustawy o s. g.
Myślę, że gminy będą nad tym myśleć jak ustawa będzie uchwalona do końca i podpisana. Jeśli będzie taka możliwość prowadzenie postępowania wobec dłużników zostanie zrzucone na jednostki wypłacające fundusz, ponieważ Urzędy Miast, Gmin nie chcą tworzyć nowych stanowisk pracy.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Art. 39.
1. Decyzje w indywidualnych sprawach z zakresu administracji publicznej wydaje wójt, o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
2. Wójt może upoważnić swoich zastępców lub innych pracowników urzędu gminy do wydawania decyzji administracyjnych, o których mowa w ust. 1, w imieniu wójta.
3. (skreślony)
4. Do załatwiania indywidualnych spraw z zakresu administracji publicznej rada gminy może upoważnić również organ wykonawczy jednostki pomocniczej oraz organy jednostek i podmiotów, o których mowa w art. 9 ust. 1.
5. Od decyzji wydanej przez wójta lub organ, o którym mowa w ust. 4, służy odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.
to jest art. 39 nie ma tu mowy o uchwale
1. Decyzje w indywidualnych sprawach z zakresu administracji publicznej wydaje wójt, o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
2. Wójt może upoważnić swoich zastępców lub innych pracowników urzędu gminy do wydawania decyzji administracyjnych, o których mowa w ust. 1, w imieniu wójta.
3. (skreślony)
4. Do załatwiania indywidualnych spraw z zakresu administracji publicznej rada gminy może upoważnić również organ wykonawczy jednostki pomocniczej oraz organy jednostek i podmiotów, o których mowa w art. 9 ust. 1.
5. Od decyzji wydanej przez wójta lub organ, o którym mowa w ust. 4, służy odwołanie do samorządowego kolegium odwoławczego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.
to jest art. 39 nie ma tu mowy o uchwale
oj nela.... ART. 39 UST. 4! A INNY ART. TEJ UDTAWY MÓWI: ŻE rADA gMINY PODEJMUJE DECYZJE W FORMIE UCHWAŁ - TO TAKIE OCZYWISTE...
Oprócz Postępowanie wobec dłużników alim. w OPS: informacja Departamentu Świadczeń Rodzinnych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zwrot
rozliczeie zaliczki po wejściu funduszu
wznowienie ze skargi i terminy
umorzenie na wniosek wierzyciela
zwrot zaliczki
zaliczka z TK kto już zrobił tą niewiadomą
No i co w związku z TK
Ustawa w senacie
zawiadomienie o wszczęciu postępowania zmiana decyzji zaliczki
umorzenie dochodzenia-o czyn z art.209 §1 kk
do Toma i innych -splata zaliczki
zaliczka alimentacyjna a spłata zaległych alimentów