Czy można wnioskować do ZUS o potrącanie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalonych w MGOPS z bieżąco wypłacanych świadczeń wychowawczych 500+???
Ja tnę z odsetkami zawsze. Tak ja wiem zapis w ustawie jest niejednoznaczny dlatego ja zawsze się posiłkuje art.30 ust.8 Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych podlegają zwrotowi łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych do dnia spłaty. Wole zarzucenie błędnej interpretacji przepisu niż naruszenia dyscypliny finansów.
Czyli piszemy pismo, żeby potrącali z 500-tek. Załączamy naszą decyzję podając kwotę główną do zwrotu + odsetki na dzień wystawienia decyzji? Jak to w praktyce będzie grało?
Tak samo jak po wystawieniu TW do US. I tak będą pewnie rozjazdy w kwotach, więc po przekazaniu z ZUS potracenia, trzeba szybko rozliczyć z księgowością i przesłać im pismo aktualizujące. Tak co miesiąc. Uwaga bo ZUS już wypłaca niektórym 500+ czerwcowe....
A propo tytułów wykonawczych. Wysłaliśmy je w tamtym roku- nasze pierwsze w karierze. Do tej pory cisza (Pan siedzi w więzieniu). Czy coś mamy dalej z tym zrobić jeszcze bo my zieloni jesteśmy w tych sprawach?
A jeśli decyzję o np wydał Wojewoda, ośrodek potrącił tylko majową wypłatę 500 + i zostało jeszcze do zwrotu sporo kasy to ośrodek powinien napisać do ZUS o dalsze potrącanie czy to leży po stronie Wojewody?
@Zosia15 w zakładce 500+ na tym forum, ktoś niedawno pisał, że były jakieś wytyczne i to my powinniśmy występować do ZUS o potrącenie. Mój OPS nic takiego nie dostał. Osoba , która to napisała też nie wrzuciła pisma. Uważam, że my jesteśmy tylko pośrednikiem i skoro UW ustalił NP to powinien pisać do ZUS. Na dzień obecny, po otrzymaniu decyzji z NP i ustaleniu jej prawomocności, informujemy UW czy mamy z czego ściągać czy nie mamy.