potrącenie NPŚR z 500+ wypłacanego od VI 2022 r. przez ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 02 cze 2022, 11:30

Szarak pisze:
02 cze 2022, 10:07
A informowaliście o tym US ? Pisaliście do tego więzienia czy czasem Pan nie jest skierowany do zatrudnienia ?
Tak, US otrzymał taką informację ( adres również na tamten moment aktualny) w piśmie przewodnim razem z tytułami. Do więzienia nie pisaliśmy- czy to już nie leży po stronie US czy powinniśmy teraz jeszcze to sprawdzać i szukać czy US ma z czego ściągać?
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 02 cze 2022, 11:52

Skoro działacie w imieniu wierzyciela i chcecie mieć wyegzekwowane pieniądze to tak powinniście szukać z czego ściągać. Po nowelizacji egzekucji dostaliśmy narzędzia do pozyskiwania takich informacji a brak korzystania z nich, może być uznany jako naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Oczywiście piszę to trochę nad wyraz bo nie słyszałem aby ktoś był jeszcze pociągnięty do odpowiedzialności w świadczeniach rodzinnych ale nigdy nie wiadomo. W zeszłym roku NIK kontrolował JST i stwierdził, że jednostki te mają problem z egzekucją i korzystaniem z narzędzi jakie dostały. Wielu myśli, że po tytule do US nie powinni nic robić ale jest to błędna logika. Ja też nie robię wszystkiego co mógłbym bo nie mam na to czasu, ale podejmuje działania, żeby był ślad, że coś robiłem. Czasem udaje się coś popchać.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 02 cze 2022, 13:10

Szarak pisze:
02 cze 2022, 11:52
Skoro działacie w imieniu wierzyciela i chcecie mieć wyegzekwowane pieniądze to tak powinniście szukać z czego ściągać. Po nowelizacji egzekucji dostaliśmy narzędzia do pozyskiwania takich informacji a brak korzystania z nich, może być uznany jako naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Oczywiście piszę to trochę nad wyraz bo nie słyszałem aby ktoś był jeszcze pociągnięty do odpowiedzialności w świadczeniach rodzinnych ale nigdy nie wiadomo. W zeszłym roku NIK kontrolował JST i stwierdził, że jednostki te mają problem z egzekucją i korzystaniem z narzędzi jakie dostały. Wielu myśli, że po tytule do US nie powinni nic robić ale jest to błędna logika. Ja też nie robię wszystkiego co mógłbym bo nie mam na to czasu, ale podejmuje działania, żeby był ślad, że coś robiłem. Czasem udaje się coś popchać.
O jakich narzędziach mówisz bo zupełnie nie wiem o co chodzi? Brak czasu towarzyszy nam we wszystkim- jest go coraz mniej a obowiązków coraz więcej.
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 02 cze 2022, 13:24

Możesz do dłużnika pisać e-maile albo listownie by wpłacił kasę (tzw. działania informacyjne), możesz wezwać go aby wyspowiadał się z majątku, występować do innych jednostek aby ustalić czy pracuje bądź pobiera świadczenia, możesz napisać do sądu aby ten wezwał dłużnika do wyjawienia majątku skoro on cie ignoruje, możesz informować o rozłożeniu na raty lub o umorzenie co przerwie bieg przedawnienia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 02 cze 2022, 14:00

A co robi US?

Pan nie ma żadnego majątku- to wiemy ze spraw działu podatków ( wszystko przepisane na dzieci). To co piszesz to nie bardzo ma zastosowanie w przypadku odbywania kary pozbawienia wolności ( no chyba, że będzie tam pracował- ale US chyba ustali- przecież to jest organ egzekucyjny).

Ale pewnie zaraz nam przyjdzie robić kolejne tytuły wykonawcze- ale tu strona mieszka za granicą więc może to co piszesz się przyda.
zocha1234
Starszy referent

Napisano: 02 cze 2022, 14:54

Gdybym polegał tylko na US to bym nie miał dużo spłaconych NP albo byłyby przedawnione.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 03 sie 2022, 11:14

jak sie ma do tego art. 23a ust. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych?
olek5
Stażysta
Od: 14 maja 2018, 12:07
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW

Napisano: 03 sie 2022, 12:38

olek5 pisze:
03 sie 2022, 11:14
jak sie ma do tego art. 23a ust. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych?
Tak, że wszystko robi Wojewoda ale jak wpłynie kasa to ty to rozliczasz.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 03 sie 2022, 13:31

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Tak myślałam ale nasz UW telefonicznie nakazał mi zwrócić się pismem do ZUS o potrącenia nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych na podstawie decyzji Wojewody. W czerwcu dostaliśmy pismo z UW dot Potrąceń świadczeń wychowawczych na podstawie decyzji Wojewody dokonywanych przez ZUS - nic tam nie ma o rodzinnych.
Szukałam na jakiej podstawie...
i wyszło mi, że robią spychologię.... chyba , że o czymś nie wiem...
Art 23 a ust 9 mówi......
olek5
Stażysta
Od: 14 maja 2018, 12:07
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW

Napisano: 03 sie 2022, 13:35

To prawda, że robią spychologię. Ja jednak występowałem do ZUS o potrącenie bo nie uważam to za coś trudnego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x