potrącenie z bieżących a uprawomocnienie decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 lut 2023, 12:27

Witam zamierzam wystawić decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach i w decyzji zawrzeć że dokonam potrącenia z bieżących świadczeń rodzinnych i teraz tak się zastanawiam czy mogę potrącić z bieżących świadczeń rodzinnych nienależnie pobrane świadczenie rodzinne od razu czyli tak jak petent ma wypłatę świadczeń czyli 10.03 czy czekać aż decyzja się uprawomocni?
Jaka jest wasza opinia, jak byście to zrobili?
jako.82
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:11
Zajmuję się: pracą

Napisano: 23 lut 2023, 13:18

Żeby mówić o NP musisz mieć decyzję prawomocną. Bez tego nie masz długu i nie masz czego ściągać. Osoba zobowiązana może chcieć sama spłacić by uniknąć większych odsetek więc musisz dać jej taką możliwość. Ponieważ w decyzjach naszych o NP nie dajemy terminu zwrotu, po uprawomocnieniu się decyzji można ściągać. Ja mam w uzasadnieniu decyzji, że jak nie wpłaci to mu zabiorę inne świadczenia. Nie wiem jaki masz zapis w decyzjach przyznających świadczenia. Ja nie mam zapisu co do konkretnego terminu wypłat tylko zapis, że wypłata nastąpi do końca każdego miesiąca. Daje mi to możliwość przesuwania osób z normalnych list wypłat to czasu aż np. nie uprawomocni się decyzja o NP.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 lut 2023, 13:23

Dzięki za odpowiedz
jako.82
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:11
Zajmuję się: pracą

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]