Młody chłopak twierdzi, że doznaje przemocy psychicznej ze strony swojej rodziny. Jakie dowody nalezy zebrać, aby to udowodnić? Czy mogą to być nagrania na dyktafon itp.
każdy obywatel ma obowiązek zgłosić odpowiednim służbom, że w rodzinie xxx podejrzewa się stosowanie przemocy.
Można złożyć jako instytucja np. wniosek do sądu o wglą w sytuacje dziecka i uzasadnić to że chłopak mówi, iz jest ofiara przemocy. Poleciłabym jednak zawiadomienie o przestepstwie na Policje lub do Prokuratury a chłopaka odciąć od sprawcy.
To już zostało zrobione tzn. zawiadomił Policję. Nie udało się na razie odciąć go na stałe od sprawcy. Chłopak jest pełnoletni o obniżonej sprawności ruchowej. Przesłuchany został w tej sprawie w domu, w ktorym w tym czasie przebywał sprawca. Ze strachu zeznał na swoją niekorzyśc tzn, że taka sytuacja nie miała miejsca i Policja wydała odmowę wszczęcia dochodzenia ponieważ czynu nie popełniono. Co można zrobić, skoro chłopak jest bardzo zastraszony
Wczoraj byłam na szkoleniu dotyczącym problemu przemocy , wg. prowadzącej szkolenie w takich sytuacjach konieczna jest wpierw terapia ofiary , jeśli jej nie będzie to sprawa prawdopodobnie zakończy się tak jak to Ty napisałaś .
A co do użycia dyktafonu coś znalazłam , na dole podaję link. https://www.forum.prawnikow.pl/next_topic/36073.htm
Gratulacje dla Policji, przesłuchiwać w obecności sprawcy - szok! Złóż oficjalne zawiadomienie do prokuratury jeśli chłopak sam się obawia. Może wsparcie i schronienie póki co znalazłby u kogoś z rodziny?!
Dodatkowo istotne jest to, że sprawca wiedział wcześniej o tym, że zostało złożone zawiadomienie z ust lekarki rehabilitacji, która opiekowała się chorym i on opowiedział jej o swoich obawach. Po rozmowie z rodziną chorego zostało przeprowadzone badanie psychiatryczne i wszystko to co jest w zawiadomieniu o przestępstwie zostało uznane za urojenia. Jak wynika z moich obserwacji chlopak jest zdrowy. Studiuje drugi kierunek i jest bardzo inteligentny.
poinformować o grupach wsparcia dla ofiar przemocy, sporządzić Niebieską Kartę. Wysłać pismo do sądu o ustanowienie kuratora, i ewentualnie zawiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa.
Co do policji to niestety ale oni zawsze z mojego doświadczenia zawodzili w takich sprawach, z kolei dobrze współpracowało mi się w tego typu sprawach z sądem i kuratorami. Przede wszystkim najważniejsza jest pomoc psychologiczna dla tego chłopaka
Zawiedliśmy się na wszystkich, a najbardziej na lekarzach i Policji. Najgorszy jest ten zapis o urojeniach, ktory rodzina może wykorzystać przeciwko ofierze.
Witam.
Jestem ofiarą przemocy.Długo musiałabym wszystko opisywać.Uciekłam z mieszkania-umowa jest na jego nazwisko-do innego miasta.Miałam pracę i wynajmowałam pokój.Teraz straciłam pracę, nie mam na razie innej.Nie wiem co robić.Tam nie wrócę nigdy.Boję się nawet przebywać w tamtym mieście.Tutaj czuję się bezpieczna ale nie mam już sił walczyć o lepsze jutro.Zaczęłam leczenie u psychiatry ale prywatna wizyta też kosztuje a na NFZ nie ma szansy zapisać się.Jestem na skraju wyczerpania nerwowego.Myślę nawet o samobójstwie.Wiem,że takich kobiet jak ja jest wiele a prawo polskie bardzo niesprawiedliwe.Potrzebuję pomocy jeśli ktoś mieszka w Warszawie i chciałby mi pomóc proszę napisać [email protected],będę wdzięczna.Mieszkam w Warszawie bo to jest miasto mojego dzieciństwa,kiedy byłam szczęśliwa.