Potrzebna pomoc (przemoc) - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 gru 2008, 12:41

Młody chłopak twierdzi, że doznaje przemocy psychicznej ze strony swojej rodziny. Jakie dowody nalezy zebrać, aby to udowodnić? Czy mogą to być nagrania na dyktafon itp.
~Alicja

Napisano: 17 gru 2008, 12:52

każdy obywatel ma obowiązek zgłosić odpowiednim służbom, że w rodzinie xxx podejrzewa się stosowanie przemocy.
Można złożyć jako instytucja np. wniosek do sądu o wglą w sytuacje dziecka i uzasadnić to że chłopak mówi, iz jest ofiara przemocy. Poleciłabym jednak zawiadomienie o przestepstwie na Policje lub do Prokuratury a chłopaka odciąć od sprawcy.
~Iza P. (PCPR)

Napisano: 17 gru 2008, 16:37

To już zostało zrobione tzn. zawiadomił Policję. Nie udało się na razie odciąć go na stałe od sprawcy. Chłopak jest pełnoletni o obniżonej sprawności ruchowej. Przesłuchany został w tej sprawie w domu, w ktorym w tym czasie przebywał sprawca. Ze strachu zeznał na swoją niekorzyśc tzn, że taka sytuacja nie miała miejsca i Policja wydała odmowę wszczęcia dochodzenia ponieważ czynu nie popełniono. Co można zrobić, skoro chłopak jest bardzo zastraszony
~Alicja

Napisano: 17 gru 2008, 18:48

Wczoraj byłam na szkoleniu dotyczącym problemu przemocy , wg. prowadzącej szkolenie w takich sytuacjach konieczna jest wpierw terapia ofiary , jeśli jej nie będzie to sprawa prawdopodobnie zakończy się tak jak to Ty napisałaś .
A co do użycia dyktafonu coś znalazłam , na dole podaję link.
https://www.forum.prawnikow.pl/next_topic/36073.htm
[uzytkownik usuniety]

Napisano: 17 gru 2008, 19:57

Gratulacje dla Policji, przesłuchiwać w obecności sprawcy - szok! Złóż oficjalne zawiadomienie do prokuratury jeśli chłopak sam się obawia. Może wsparcie i schronienie póki co znalazłby u kogoś z rodziny?!
~Iza PCPR

Napisano: 18 gru 2008, 10:18

Staram się brać Go na weekend do siebie. Daje to bardzo pozytywne rezultaty. Mógłby wyprowadzić się z domu, ale niedawno był operowany (endoproteza)
~Alicja

Napisano: 18 gru 2008, 10:37

Dodatkowo istotne jest to, że sprawca wiedział wcześniej o tym, że zostało złożone zawiadomienie z ust lekarki rehabilitacji, która opiekowała się chorym i on opowiedział jej o swoich obawach. Po rozmowie z rodziną chorego zostało przeprowadzone badanie psychiatryczne i wszystko to co jest w zawiadomieniu o przestępstwie zostało uznane za urojenia. Jak wynika z moich obserwacji chlopak jest zdrowy. Studiuje drugi kierunek i jest bardzo inteligentny.
~Alicja

Napisano: 18 gru 2008, 21:21

poinformować o grupach wsparcia dla ofiar przemocy, sporządzić Niebieską Kartę. Wysłać pismo do sądu o ustanowienie kuratora, i ewentualnie zawiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa.
Co do policji to niestety ale oni zawsze z mojego doświadczenia zawodzili w takich sprawach, z kolei dobrze współpracowało mi się w tego typu sprawach z sądem i kuratorami. Przede wszystkim najważniejsza jest pomoc psychologiczna dla tego chłopaka
~Lenka

Napisano: 19 gru 2008, 10:05

Zawiedliśmy się na wszystkich, a najbardziej na lekarzach i Policji. Najgorszy jest ten zapis o urojeniach, ktory rodzina może wykorzystać przeciwko ofierze.
~Alicja

Napisano: 29 gru 2012, 15:54

Witam.
Jestem ofiarą przemocy.Długo musiałabym wszystko opisywać.Uciekłam z mieszkania-umowa jest na jego nazwisko-do innego miasta.Miałam pracę i wynajmowałam pokój.Teraz straciłam pracę, nie mam na razie innej.Nie wiem co robić.Tam nie wrócę nigdy.Boję się nawet przebywać w tamtym mieście.Tutaj czuję się bezpieczna ale nie mam już sił walczyć o lepsze jutro.Zaczęłam leczenie u psychiatry ale prywatna wizyta też kosztuje a na NFZ nie ma szansy zapisać się.Jestem na skraju wyczerpania nerwowego.Myślę nawet o samobójstwie.Wiem,że takich kobiet jak ja jest wiele a prawo polskie bardzo niesprawiedliwe.Potrzebuję pomocy jeśli ktoś mieszka w Warszawie i chciałby mi pomóc proszę napisać [email protected],będę wdzięczna.Mieszkam w Warszawie bo to jest miasto mojego dzieciństwa,kiedy byłam szczęśliwa.
~Marzanna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x