pozbawianie władzy rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 paź 2013, 11:14

Kto pozbawia władzy rodzicielskiej rodziców dzieci przebywających w placówce opiekuńczo- wychowawczej? Dyrektor PCPR czy Dyrektor placówki?
~Marta

Napisano: 22 paź 2013, 13:21

sąd pozbawia. a z wnioskiem może sie zwrócić przede wszystkim bezpośredni zainteresowany, czyli placówka, ale PCPR również
~Dora

Napisano: 22 paź 2013, 17:22

A czy placówka albo PCPR ma do tego legitymację? O ile mi wiadomo nie ma przepisu, który upoważniałby wskazane jednostki do tego. Można zawiadomić sąd i wskazać, że zasadnym jest aby podjął on z urzędu czynności w tej sprawie, przy czym należy uzasadnić swoje twierdzenia.

Podobnie z rodzicem zastępczym. On też nie ma legitymacji do wystąpienia z takim wnioskiem. Niektóre sądy oddalają tego typu pisma procesowe, co zresztą (w przypadku zaskarżenia) druga instancja utrzymuje w mocy.
~m

Napisano: 22 paź 2013, 20:20

ja wysyłam zawiadomienie w trybie kc (chyba 572) i informuje, ze jest podstawa do pozbawienia władzy i sąd reaguje wszczynając postepowanie
~kaja

Napisano: 24 paź 2013, 9:57

U nas nie ma z tym żadnego problemu, placówka występuję z wnioskiem, Sąd pozbawia, dzieci z uregulowaną sytuacją zgłaszani są do Ośrodka Adopcyjnego i nawet troje w tym roku poszło w ten sposób do adopcji.
~wikula

Napisano: 28 paź 2013, 15:23

a co to takiego legitymacja. Trzeba mieć żeby do Sądu iść??
~MOPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x