dodinansowanie do zakupu koca dociążającego - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 paź 2013, 11:38

Czy można przyznać dofinansowanie ze środków PFRON do zakupu koca dociążającego w ramach sprzęty rehabilitacyjnego?
~Maryśa

Napisano: 23 paź 2013, 12:25

jak dla mnie wątpliwa sprawa :]
~pcpr

Napisano: 23 paź 2013, 12:52

jak dla mnie ten przedmiot nie mieści się w definicji sprzętu rehabilitacyjnego (nie służy rehabilitacji). My jak mieliśmy wątpliwości o przyznanie dof. do zakupu akumulatorów do implantu ślimakowego, napisaliśmy pismo z prośbą o zajęcie stanowiska do MPiPS Biura Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych-jak macie jeszcze chwilę czasu, to może też napiszcie. Ale wątpię. Już prędzej zaproponowałabym postaranie się o jakiś zasiłek celowy w MOPS-ie lub GOPS-ie.
~Nika

Napisano: 23 paź 2013, 12:55

Ja też napisałam pismo do ministerstwa i po 2 miesiącach odpisano mi, że nie ma ściśle określonego katalogu sprzętu rehabilitacyjnego i mamy sami indywidualnie określić czy przyznać dofinansowanie.
~Maryśa

Napisano: 23 paź 2013, 12:57

to też uważałbym z przyznaniem tego koca, ja byłbym na nie
~pcpr

Napisano: 23 paź 2013, 13:02

Sięgnij po definicję słownikową SPRZĘTU REHABILITACYJNEGO która mówi, że jest to sprzęt niezbędny do prowadzenia zajęć rehabilitacyjnych mających za zadanie osiągnięcie przy aktywnym (podkreślam aktywnym) uczestnictwie osoby niepełnosprawnej możliwie najwyższego poziomu jej funkcjonowania, jakości życia i integracji społecznej. My korzystamy z tej definicji i ona sama wiele nam ułatwia w interpretacji co jest sprzętem a co nie jest. Pozdrawiam
~goschka

Napisano: 23 paź 2013, 13:06

też mi się wydaje, że to nie jest sprzęt rehabilitacyjny, tylko, ęe matka dziecka naciska na to żeby przyznać jej dziecku dofinansowanie bo inne dzieci dostały właśnie dofinansowanie z PCPR - u do zakupu koca dociążającego. Mówiła, że rozmawiała z rehabilitantami na turnusie rehabilitacyjnym i z matkami innych niepełnosprawnych dzieci, które otrzymały dofinansowanie.
~Maryśa

Napisano: 23 paź 2013, 13:23

nie ulegaj naciskom. U nas, już parę lat temu, była taka sytuacja, że dofinansowaliśmy lampę Bioptron, bo niby też do rehabilitacji, używana na turnusach, rekomendowana przez rehabilitantów, a potem trzeba było zwracać pieniądze do PFRON tego nie uznał podczas kontroli. Jak u nas ktoś mówi że w innym PCPR coś dofinansują, to krótko odpowiadamy, że każdy PCPR ma opracowane własne zasady i nie ma ogólnopolskich katalogów, robią to na własne ryzyko. A jak odmawiam dofinansowania sprzętu rehabilitacyjnego to w piśmie właśnie cytuję definicję. A dyrektor co na to? niech też się wypowie, w końcu to on wszystko zatwierdza:)
~goschka

Napisano: 23 paź 2013, 13:34

dzięki za pomoc właśnie napisałam pismo odmowne i też zacytowałam definicję słownikową.
~Maryśa

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x