pozbawienie władzy rodzicielskiej
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR/DE
- Kontakt:
pozbawienie władzy rodzicielskiej
Słuchajcie mam pytanie dotyczące oświadczenia o władzy rodzicielskiej. Pogubiłam się już w tych prawach
czy zapis "nie jest lub nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej ANI ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej" mam rozumieć ,że pozbawienie władzy rodzicielskiej też przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej czy samo pozbawienie władzy rodzicielskiej??? Czeka mnie ciężki klient

-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/KDR
Re: pozbawienie władzy rodzicielskiej
Przepis brzmi: Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej LUB któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej zastępczej (...)
To tak wygląda jakby pozbawienie praw to nie ma dyskusji, karta nie przysługuje, ale jeżeli tylko ograniczył te prawa to karta nie przysługuje jeżeli dzieci były w pieczy, jak były w domu to przysługuje.
Ja tak to rozumie, poprawcie jeżeli błędnie...
To tak wygląda jakby pozbawienie praw to nie ma dyskusji, karta nie przysługuje, ale jeżeli tylko ograniczył te prawa to karta nie przysługuje jeżeli dzieci były w pieczy, jak były w domu to przysługuje.
Ja tak to rozumie, poprawcie jeżeli błędnie...
Oprócz pozbawienie władzy rodzicielskiej - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Małżonek rodzica
kłopot z dziećmi
KDR 1 dziecko nie żyje
uzupełnienbie rodziny?
Alimenty na dziecko z poprzedniego związku
ojciec biologiczny/adopcyjny/przysposobienie
Korzystanie z KDR przez inną osobę
Duplikat KDR
brak peseli dzieci
kdr zmiana miesjca zamieszkania i przedłużenie
Dziecko w związku małżeńskim - przyznać?
Rezygnacja z rozpatrzenia wniosku
konkubent - wzór decyzji odmownej
unieważnienie KDR
Rodzina z 3 dorosłych dzieci, w tym jedno było w rodzinie zastępczej
Przypisanie osoby do rodziny