Praca magisterska - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 gru 2013, 18:11

Witam. Zgłaszam sie z problemem dotyczącym pisana pracy o pomocy społecznej.

temat : Dostosowanie finansowania pomocy społecznej do potrzeb lokalnych na terenie miasta XYZ.

Przedstawiłam zapotrzebowanie czyli ile osób sie zgłasza po pomoc i z jakiego powodu , ile MOPS dostaje z urzędów środków, jakie są organizacje pozarządowe itd. Chciałabym aby ta praca była ciekawa a nie tylko opisywanie ... czy ma ktoś może jakiś pomysł co bym mogła w niej ująć jeszcze? Byłabym wdzięczna za pomoc ...

Pozdrawiam.
~Magdalena

Napisano: 13 gru 2013, 18:15

W mops chce robić a pomyśleć nad pracą nie potrafi.
~Adam

Napisano: 13 gru 2013, 18:18

Proszę tylko o rade. Ty nigdy nie prosiłeś ? Nie chcesz nie pomagaj, nikt Ciebie nie zmusza.
~Magdalena

Napisano: 13 gru 2013, 18:19

O takie rzeczy nie proszę. Rzadko o coś proszę. Swoją pracę o dps-ach na 130 stron napisałem SAM korzystając z wiedzy zdobytej na stażu i kilkunastu książek.
~Adam

Napisano: 13 gru 2013, 18:22

STAŻ to duża pomoc. Niestety ja nie miałam takiej opcji.
~Magdalena

Napisano: 13 gru 2013, 18:29

Trochę trudny temat masz. W papierach trzeba grzebać. W cyferki sie wgłębiać. Trzeba było wybrać temat dotyczący spraw bardziej ludzkich, życiowych a nie księgowych.
~Adam

Napisano: 13 gru 2013, 18:33

Jestem na ekonomii i do tego wymagający promotor i ogólnie zainteresowało mnie to. Tylko teraz \"czegoś\" mi w tym wszystkim brakuje.
~Magdalena

Napisano: 13 gru 2013, 19:13

Ustawy i rozporządzenia te same, jednak nie wszędzie jest tak samo. Od kilku lat realizowany jest projekt Standardy w Pomocy - ma on wypracować optymalne rozwiązanie realizowanych zadań.

https://www.wrzos.org.pl/projekt1.18/index.php
https://standardypomocy.pl/
angoc

Napisano: 15 gru 2013, 19:34

Porównaj środki, średnia zasiłków z minimum socjalnym i wyciągnij wnioski.

~Wredna

Napisano: 15 gru 2013, 20:14

Bardzo ciekawy temat. To, co już opisałaś to jest tylko część tzw. rzeczywistości. Najciekawsze bywa to, o czym się nie mówi i raczej nie znajdziesz tego w żadnych analizach finansowych.
Jeśli masz czas i chęć, poczytaj diagnozy do \"Standardów w pomocy\", znajdziesz tam informacje o niedostatkach (oczywiście bez ich wyceny) i potrzebach (bez podania sposobu, jak je zaspokoić) ;)
Możesz też przeanalizować lokalną strategię rozwiązywania problemów społecznych i porównać cele tej strategii do zadań finansowanych ze środków przeznaczanych na pomoc. Spróbuj wykazać, czy nakłady finansowe przyczyniają się do osiągania tych właśnie celów, i w jakim stopniu się to udaje (to wymaga jednak badań, przypuszczam, że nikt tego nie analizuje).
Ciekawe może być też zestawienie nakładów finansowych przeznaczanych przez miasto na świadczenia tzw. bezpośrednie do kosztów ich obsługi (koszty pośrednie). Jeśli miasto ma wprowadzony budżet zadaniowy, powinnaś to otrzymać z lokalnego ośrodka.
~betta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x