praca w gospodarstwie rolnym rodziców do stażu pracy

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
55555

praca w gospodarstwie rolnym rodziców do stażu pracy

Post autor: 55555 »

Czy osobom urodzonym w roku 1980 i później zaliczyć pracę w gospodarstwie rolnym rodziców do wysługi lat pracy.
czy ktoś się orientuje, czy osoba bezrobotna nie pobierająca żadnego zasiłku zarejestrowana w urzędzie pracy może zaliczyć ten okres do pracy na roli bo przecież pomagała w tym czasie rodzicom.
Może znacie na to przepis, wyrok Sądu.
AnnSza

Re: praca w gospodarstwie rolnym rodziców do stażu pracy

Post autor: AnnSza »

Zaliczenie do wysługi lat pomoc rodzicom w gospodarstwie rolnym jest możliwa. Zaliczono mi okres od ukończenia 16 r.z. do momentu kiedy wyjechałam na studia. Liczy się zamieszkiwanie z rodzicami.
Musiałam troszkę powalczyć z naszymi kadrami, bo uzasadniali, że nie moga mi zaliczyć, bo ZUS zakwestionuje. A tu wcale nie chodzi przeciez o zus, tylko o pracowniczy staż pracy. Wyrok sądu jest w tej sprawie, musisz pogrzebać, bo nie pamiętam tearz z kiedy. Na pewno był artukuł zamieszczony w dwutygodniku Rachunkowość Budżetowa nr 24 z 20 grudnia 2015 r., w części Prawo Pracy „Jak ustalić i udokumentować okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym wykonywanym w charakterze domownika’.
Powodzenia.
I jedna przestroga - ode mnie rządano, żebym dostarczyłą z KRUS zaświadczenie o opłacaniu za moją osobę składek społecznych. Nie było wymogu, żeby dzieci rolików miały takie ubezpieczenie, więc nie podlegałam społecznym a tylko zdrowotnym. Ale to nie ma nic do rzeczy. W artykule jest wszystko wyjaśnione. U mnie chodziło, że nie chcieli po prostu doliczyć mi tego okresu i juz.
ODPOWIEDZ