Praca-wychowawczy-obniżenie czasu pracy-utrata - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 02 lut 2018, 15:41

Troszkę mam dylemat pod tym względem że robię mu utratę bo bądź co bądź urlop ma ale ma również na bieżąco kasę z czego nie robiłem uzysku bo nie widziałem podstaw
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 02 lut 2018, 15:42

nowa pisze:Niestety ale pan nie powinien mieć dodatku w ogóle. Rozumiem, że pan nadal pracuje a oprócz tego jest na urlopie, tak?

możesz sobie tutaj np poczytać
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-prac ... zasu-pracy
albo tutj
https://kadry.infor.pl/kadry/indywidualn ... czego.html
Nowa- nie pracuje. Przeszedł na urlop wychowawczy i zmniejszono mu etat przy okazji :shock:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2018, 15:43

Marcelino pisze:Troszkę mam dylemat pod tym względem że robię mu utratę bo bądź co bądź urlop ma ale ma również na bieżąco kasę z czego nie robiłem uzysku bo nie widziałem podstaw
z czego chciałeś zrobic uzysk?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2018, 15:46

6i9 pisze:
jollaa pisze:z art. 5 ust. 4c ustawy o ŚR, wynika że mimo przejścia osoby na urlop wychowawczy, nie można zrobić utraty, jeżeli to ten sam pracodawca.
utrata w przypadku dodatku z tyt. urlopu wychowawczego. Ludzie czytajcie uważnie :?
wiem że urlop wychowawczy jest utratą dochodu, ale
Przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie stosuje się do dochodu z tytułu zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej i dochodu z tytułu wyrejestrowania lub rozpoczęcia pozarolniczej działalności gospodarczej, jeżeli członek rodziny, osoba ucząca się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego utracili dochód (w opisanej sytuacji w związku z uzyskaniem urlopu wychowawczego) z tych tytułów i w okresie 3 miesięcy, licząc od dnia utraty dochodu, uzyskali dochód u tego samego pracodawcy lub zleceniodawcy, lub zamawiającego dzieło lub ponownie rozpoczęli pozarolniczą działalność gospodarczą.

Uważam, że nie można zrobić utraty w związku z urlopem wychowawczym w opisanej sytuacji...
Ostatnio zmieniony 02 lut 2018, 15:51 przez jollaa, łącznie zmieniany 1 raz.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 02 lut 2018, 15:46

nie no nie chciałem tylko coś mi tu do ogółu nie pasuje, bo miałem przypadki jak ktoś dostał urlop z pełnego etatu a międzyczasie podejmował np u tego samego pracodawcy pracę na inną umowę a tu tak nie było, czyli reasumując i uspokajając samego siebie utrata i tyle?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 lut 2018, 15:48

Marcelino a co oznacza Twoje sformułowanie- ,,na bieżąco ma kasę? z czego ma kasę?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2018, 15:53

6i9 przepraszam ale my się chyba nie rozumiemy klient nadal pracuje na 1/2 etatu z którego dostał urlop i nadal na nim jest (przynajmniej tak mi wynika z dok)
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 lut 2018, 15:56

To pracuje i urlop ma :shock: co za bigos :?
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2018, 15:57

No właśnie tak
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 lut 2018, 15:59

Wezmę go wezwę i spytam się czy nie ma jeszcze jakiś dok odnośnie tego całego zamieszania
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x