Praca zdalna - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 gru 2020, 9:56

Pracownik napisał wniosek o pracę zdalną, ponieważ dziecko ma podejrzenie covid. Jest gotowy w tym czasie świadczyć pracę. Czy taki wniosek można rozpatrzeć pozytywnie?
Alka
Stażysta
Od: 13 sty 2016, 21:05
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2020, 15:15

jeżeli ma warunki do pracy zdalnej to oczywiście że tak, bym się zastanowił jeśli by był na izolacji domowej
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 15 gru 2020, 15:49

Mam dużo różnych sytuacji, w których pracownicy proszą o pracę zdalną, np. chore dziecko, brak zapewnienia opieki nad dzieckiem, które powinno być w szkole, a nie jest, pomoc dziecku w nauce zdalnej w domu? Obawiam się, że to nie są sytuacje związane z zarażeniem covid, tylko z niego wynikające? I czy w takiej sytuacji można się zgodzić, że pracownik ma pracę zdalną. I z drugiej strony, jeżeli dam pracę zdalną to wiem, że wykona zadanie, a jeśli się nie zgodzę, to weźmie chorobowe...
Alka
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2020, 16:57

jeśli praca będzie wykonywana i kierownik się zgodzi to czemu nie, gorzej jeśli będzie to tylko na papierze by 100% płatne wtedy radzę urlop wypoczynkowy, opieka lub chorobowe
przy pracy zdalnej trzeba mieć na uwadze przepisy ws. polityki bezpieczeństwa (zabezpieczenie sprzętu, dostęp do sieci, przenoszenie danych, dostęp do programów), ochrony danych osobowych (dostęp osób trzecich), możliwością wypadku przy pracy w domu pracownika
ops2020
Podinspektor
Od: 19 paź 2020, 14:41
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 16 gru 2020, 11:18

Dziękuję. Właśnie jest taka sytuacja, że pracownik wykona pracę na zdalnej, a jeżeli weźmie opiekę lub chorobowe to wtedy nie będzie musiał i nawet nie może. Tylko się zastanawiam, czy kiedyś kontrola nam tego nie zarzuci, tzn. tej pracy zdalnej - niespowodowanej zarażeniem covid, a ogólną sytuacją, ale z tym związaną. Myślę, że dobrze uzasadniony wniosek pracownika i odpowiednie zapisy w zarządzeniu o pracy zdalnej - to może się obroni. Nie chcę tylko, żeby kontrola nam zarzuciła, że skoro chore dziecko, to czemu pracownik nie weźmie opieki, tylko napisał wniosek o pracę zdalną.
Alka
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x