pracownik socjalny w komisji

Wybrane tematy:
świetlice środowiskowe w 2015 r.? Zachowaj trzeźwy Umysł Szkolenie- kontrola przedsiębiorców sprzedających alkohol przez GKRPA organizacja koloni programem terapeutycznym leczenie z.stały-alkohol
~mika

pracownik socjalny w komisji

Post autor: ~mika »

Mam pytanie czy macie w GKRPA pracownika socjalnego a jesli nie to kto przeprowadza wywiady może zlecacie to pracownikom socjalnym ops i czy mają za to płacone nie wiem jak rozwiązać ta sprawę chciałaby placić pracownikowi socjal. za przeprowadzenie wywiady ale czy to ma być umowa czy co?
~nina

Re: pracownik socjalny w komisji

Post autor: ~nina »

sporo na temat wywiadów i płacenia za nie /lub nie/ jest we wcześniejszych wątkach
~iwa

Post autor: ~iwa »

Hmm, ja jestem pracownikiem socjalnym, członkiem Komisji oraz Pełnomocnikiem ds.uzależnień- od kilku miesiecy. Jednak nie robie wywiadów, w ogóle u nas sie tego nie praktykuje....czy to wielki błąd?
~A.K.

Post autor: ~A.K. »

nie mamy pracownika w komisji, u nas pracownicy nie przeprowadzają wywiadów, piszą notatkę o sytuacji w rodzinie (jeżeli dana osoba korzysta z pomocy) bądź odpisują, że dana rodzina nie korzysta i sytuacja nie jest znana, też nie wiem, czy to prawidłowa procedura...
~mika

Post autor: ~mika »

Nie wiem czy taki tok jest prawidłowy, ale ostatnio wysyłając wnioski do lekarza biegłego domagali się wywiadu środowiskowego i wywiadu z policji więc zaczęłam zgłębiać temat, bo czy kierownik ops będą cy w komisji może przeprowadzić wywiad?
~renata

Post autor: ~renata »

a my prosimy ops o udzielenie informacji /nie jest to wywiad/ o sytuacji bytowej osoby, której dotyczy wniosek. Właściwy pracownik socjalny /z danego rejonu/ udaje się w środowisko, gromadzi informacje i przekazuje je komisji. To zazwyczaj krótkie pismo, stanowi jeden z wielu dokumentów w sprawie i skutecznie zastępuje wywiad. A, i pracownik socjalny robi to oczywiście w ramach obowiązków służbowych. Tak jest u mnie w gminie.
~ptysia

Post autor: ~ptysia »

a u mnie robi to POLICJA
~nina

to też dobre wyjście, pomoc społeczna, policja, kurator - oni wszyscy mają ustawowe kompetencje do wejścia w środowisko.
~mona

Post autor: ~mona »

Ale nie koniecznie prawo do przekazania wywiadu środowiskowego.
~nina

masz rację mona, ale informacja o rodzinie, to nie do końca to samo co wywiad. A prośba o udzielenie informacji jest podpisywana przez burmistrza:)
ODPOWIEDZ