PRACOWNIK SOCJALNY W PORADNI PSYCHOLGICZNO-PEDAGOGICZNEJ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 sty 2015, 12:24

Witam. Mam pytanie do pracowników socjalnych.
Jestem pracownikiem socjalnym od 10 lat, dostała trzymiesięczne wypowiedzenie( likwidacja etatu itp), ma możliwość przejścia do Poradni Psycholgiczno-Pedagogicznej i tam pracować jako normalny pracownik socjalny. Mam pytanie co robi pracownik socjalny w PPP?, czy macie jakies doświadczene?, jakies pomysły?. Prosze o pomoc bo musze sama sobi napisac uzasadnienie zatrudnirnia pracownika socjalnego w PPP.
ASIA 25

Napisano: 28 sty 2015, 21:58

pracujesz 10 lat ? więc nie powinnaś mieć problemów .
Ja dałabym ci następujący zakres obowiązków ( jak ten m.in ) .Nie chce mi się pisac wszystkiego, sklecam na poczekaniu .Ale trochę się dziwię - ktoś proonuje ci pracę i każe uzasadnić potrzebę uruchomienia etatu a ty..? Dziewczyno mżesz pisać i pisać- żeby wątpliowści nie mieli, że jesteś tam niezbędna . zAdziwiasz zmnie
Może to być np:

- Zbieranie informacji na temat sytuacji rodzinnej i bytowej dziecka -podopiecznego PPP i jego rodziców.
- stawianie diagnozy społecznej,
- poradnictwo w zakresie możliwości poprawy sytaucji rodziny , rozwiązywania problemów środowiskowych,poprzez wskazywanie konkretnych instytucji, procedur postępowania, inicjowanie kontaktów z odpowiednimi placówkami, przygotowanie dokumentów.
- Nawiązanie kontaktu telefonicznego, listownego bądź bezpośredniego z rodziną w trakcie pracy psychologiczno pedagogicznej z dzieckia celem prawidłowego obiegu informacji w całym procesie pomocy dziecku.
- Wspólpraca z zespolem terapeutyczny poradni, uczestniczenie w pracy komisji diagnozującej , celem określenia niezbędnych danych o stanie zdrowia i funkcjonowaniu społecznym dziecka/rodziny
- rozwiązywanie problemów środowiskowych dziecka/rodziny poprzez organizowanie sesji rodzinnych, prowadzenie rozmów o charakterze konsultacyjnym z bliskimi, utrzymywanie konatktu ze szkołami..
- prowadzenie różnych form pomocy i interwencji psychoterapeutycznych i socjoterapeutycznych, których zakres i intensywność zależne są od możliwości lokalowych, kadrowych i organizacyjnych poradni.
itd, itd .....................
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 22:33

Kolejna niemyśląca.
A jak myślisz? Przede wszystkim współpraca z psychologiem i pedagogiem prawda? Psycholog leczy duszę i osobowość, pedagog zajmie sie kwestiami wychowania/edukacji a ty jako socjalny zajmiesz się tym czym zajmowałaś się w ops (ocena sytuacji socjalno-bytowej, pomoc rzeczowa lub finansowa, kontrakt, praca socjalna). Macie stanowić zespół, wzajemnie się uzupełniać i stanowić kompleksowe wsparcie tak by klient był załatwiony z każdej strony;)
Ares

Napisano: 28 sty 2015, 23:25

dokładnie .
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 23:43

Ares pisze:Kolejna niemyśląca.
kolejny d..u..p..e..k.. na forum
fiołek1

Napisano: 28 sty 2015, 23:46

"uderz w stół a nożyce się odezwą"- jak ty fiołek doskonale wiesz w której kolejce się ustawić...intuicja.?
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 9:26

Jak odejdziesz już z pracy monitoruj przez jakiś czas czy faktycznie to zlikwidowane miejsce pracy nagle w dziwny sposób po opuszczeniu go przez Ciebie nie odżyło w takiej samej formie obsadzone przez kogoś z nadania. Jak tak - od razu leć do Sądu pracy.
kachaa

Napisano: 29 sty 2015, 19:20

NIc nie sprawdzaj . Praca w poradni ( na stanowisku pr. socjalnego) jest nieporównywalnie korzystniejsza i atrakcyjniejsza niż w OPS, bez dwóch zdań. Pod każdym względem..
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x