ksera dowodów osobistych - PILNE! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 27 sty 2015, 18:21

Ktokolwiek coś wie lub słyszał proszony jest o pomoc, mamy w lutym mieć kontrolę a dowiedziałam się niedawno, że nie wolno nam kserować dowodów osobistych, ponoć były już kontrole w tym zakresie w Polsce, jeśli ktoś ma opinię radcy lub GIODO na ten temat to pilnie proszę o informacje. Z ogólnych informacji wiem, że należy je pousuwać z wywiadów jeśli zgromadzono kserokopie (dotyczy to wszystkich świadczeń też rodzinnych i funduszu alimentacyjnego). Proszę o pomoc!
farunia

Napisano: 27 sty 2015, 18:38

nigdy ich nie robimy do wywiadów
t.franek

Napisano: 27 sty 2015, 23:47

potwierdzam nie wolno kserować dowodów ani do pomocy społecznej ani do innych świadczeń, w tym finansowanych z unii! https://www.sochaczew.pl/home/newsshow2/ ... &sochaczew
ilk33a

Napisano: 28 sty 2015, 8:59

o proszę, nie wiedziałam, do tej pory kserowaliśmy, serio trzeba to pousuwać?
beataq

Napisano: 28 sty 2015, 11:31

U nas też masakra z tym kserowaniem, jak brakuje w aktach to afera że hej! Uważam że kserowanie dowodów to nadgorliwość kierowników a my dostajemy za to joby. Art. 107 mówi że "sytuację osobistą (...) ustala się na podstawie (...): 1). dowodu osobistego lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość". Sam wywiad środowiskowy wymaga procedury wylegitymowania (stwierdzenia tożsamości) i wpisania osobiście przez pracownika socjalnego w odpowiednie rubryki odpowiednich danych- ja nie wpisuję z kserówek tylko z oryginalnego dowodu osobistego. Więc robienie kserokopii dowodów gdzie ponadto mamy wizerunek osoby (zdjęcie), wzrost, nazwisko rodowe, kolor oczu jest dla mnie bzdurą. A może żądajmy dowodów od wszystkich członków rodziny (?)- badając sytuację rodziny badamy sytuację każdego jej członka! Zgadzam się z GIODO!!!!
wonda

Napisano: 28 sty 2015, 11:44

Co kraj to obyczaj, ja jestem z dolnośląskiego i podczas kontroli Pani zapytała " A DLACZEGO NIE ROBICIE KSERA DOWODU? WTEDY MACIE PRAWIDŁOWO WSZYSTKIE DANE I TO SIĘ PRZYDAJE". No to robię !
male

Napisano: 28 sty 2015, 12:02

kserujemy do świadczeń rodzinych i zasiłków opiekuńczych, do pomocy społecznej nie kserujemy
gad

Napisano: 28 sty 2015, 12:10

My też robimy kopie ale zastanawiam się, czy nam wolno to robić - tak jak wyżej tam są dane jak wizerunek, wzrost, kolor oczu, miejsce urodzenia a do przetwarzania takich danych nie mamy uprawnień. Pytanie czy usuwać teraz ksera dowodów z dokumentów czy nie?
beataq

Napisano: 28 sty 2015, 12:38

My jesteśmy świeżo po kontroli ze świadczeń rodzinnych. Mamy w dokumentach kserokopie dowodów osobistych potwierdzone za zgodność z oryginałem. Nie było zarzutów, że źle.
gosia00

Napisano: 28 sty 2015, 13:10

male pisze:Co kraj to obyczaj, ja jestem z dolnośląskiego i podczas kontroli Pani zapytała " A DLACZEGO NIE ROBICIE KSERA DOWODU? WTEDY MACIE PRAWIDŁOWO WSZYSTKIE DANE I TO SIĘ PRZYDAJE". No to robię !
panie kontrolujące z WPS nie są nieomylne, stanowisko GIODO jest takie, że nie wolno przetwarzać danych, jeśli nie mamy takich uprawień; więc w razie kontroli to co było wczesniej ok, może okazać się poważnym naruszeniem. Nadal nie wiem co z tym robić?
beataq

Strona 1 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x