Pracownik Socjalny w ŚDS - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 wrz 2012, 12:18

Witam!
Czy pracownik socjalny Domu,który działa zgodnie z nowym rozporządzeniem, ma przeprowadzać wywiady środowiskowe i aktualizacje wywiadów za pracowników socjalnych OPS?
~Tomasz

Napisano: 26 wrz 2012, 12:56

Absolutnie nie.
~Maciek

Napisano: 26 wrz 2012, 13:08

A skąd to wiesz,gdzie to jest napisane?
Pozdrawiam
~Tomasz

Napisano: 26 wrz 2012, 14:09

ale jeżeli ŚDS nie jest jeszcze wydzielony to pracownicy ŚDS są pracownikami OPSu, w tym również pracownik spocjalny więc jak wówczas?
~as

Napisano: 26 wrz 2012, 14:19

Paragraf 7 Rozporządzenia w sprawie ŚDS.
A ponadto Rozporządzenie w sprawie wywiadu środowiskowego określa, kto i z jakiej instytucji może przeprowadzać wywiady. Mowa jest o OPS, PCPR, Placówki Lecznicze i DPS.
~Maciek

Napisano: 28 wrz 2012, 19:18

Pracuję w ŚDS i od zawsze robiłam wywiady środowiskowe i nie za pracowników OPS ale dla potrzeb Domu. Zdziwiłam się gdy ukazało się Rozporządzenie i nie znalazłam nic na temat sporządzania wywiadu a tylko tłumaczenie, że w przypadku potrzeby zebrać dodatkowe informacje dotyczących osoby kierowanej lub jej sytuacji rodzinnej i sporządzić pisemną notatkę w tej sprawie i przekazać ją kierownikowi domu.
Zatem musi to być notata a nie notatka - przecież na podstawie zebranych informacji o podopiecznym ustalamy wspólnie z zespołem wspierająco-aktywizującym plan działania i formy prowadzonej terapii z naszym nowym podopiecznym. Do tego celu potrzebny jest dokładny wywiad to jest podstawa dalszej pracy z podopiecznym. OPS-y robią wywiady tylko do wydania decyzji kierującej i naliczającej odpłatność za pobyt uczestnika. Dla mnie wywiad stanowi \"skarbnicę danych\" o naszy podopiecznym, mówi o jego problemach i oczekiwaniach, jest główną cześcią dokumentacji indywidualnej uczestnika i tego nie zastąpi nam żadna notatka.
~Iga

Napisano: 30 wrz 2012, 0:57

Iga ja podobnie jak Ty też przeprowadzam wywiady pod katem lepszego poznania uczestnika.

Mamy nawet wyjasnienie z Ministerstwa w tej sprawie,w którym to wyjaśnieniu jest napisane, że nie ma przeciwwskazań by w celu zapewnienia wysokiej jakości usług pracownicy socjalni zatrudnieni w Środowiskowych Domach Samopomocy przeprowadzali rodzinne wywiady środowiskowe u uczestników zajęć.

OPS przeprowadza wywiady pod katem wydania decyzji, natomiast ja idąc w teren do podopiecznego dowiaduję się wiele interesujących rzeczy, czego bym się nie dowiedziała przebywajac w budynku z uczestnikami.
~pracownik socjalny

Napisano: 01 paź 2012, 13:04

a można prosić o tę interpretację? na adres [email protected]
~as

Napisano: 04 paź 2012, 16:11

Poproszę również o interpretację na adres [email protected]
~Zyta

Napisano: 04 paź 2012, 16:11

Poproszę również o interpretację na adres [email protected]
~Zyta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU