Pracownik sosjalny w śds - Ośrodki Wsparcia

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 10 paź 2013, 13:17

A jaki to ŚDS ? prowadzony przez podmiot niepubliczny na zlecenie gminy czy powiatu ?
~maciek

Napisano: 10 paź 2013, 15:04

Jestem pracownikiem socjalnym w ŚDS. Obowiązki ? Mam ich sporo. Co prawda pierwszy wywiad przeprowadza faktycznie pracownik socjalny z gminy w której mieszka mój przyszły podopieczny, jednak aktualizacje robię już ja. Poza tym prowadzę cała dokumentacje uczestników, pilnuje terminów decyzji, pomagam w wypełnianiu dokumentów, towarzysze w załatwianiu spraw urzędowych, lekarskich. Poza tym jestem przeszkolona z projektów więc zajmuje się oczywiście tym, ponadto robię zakupy, prowadzę kronikę, stronę internetowa, a także ośrodkową gazetkę, którą pomagają mi robić uczestnicy. A gdy jest taka potrzeba to prowadzę zajęcia.
~Mika

Napisano: 10 paź 2013, 15:04

Jestem pracownikiem socjalnym w ŚDS. Obowiązki ? Mam ich sporo. Co prawda pierwszy wywiad przeprowadza faktycznie pracownik socjalny z gminy w której mieszka mój przyszły podopieczny, jednak aktualizacje robię już ja. Poza tym prowadzę cała dokumentacje uczestników, pilnuje terminów decyzji, pomagam w wypełnianiu dokumentów, towarzysze w załatwianiu spraw urzędowych, lekarskich. Poza tym jestem przeszkolona z projektów więc zajmuje się oczywiście tym, ponadto robię zakupy, prowadzę kronikę, stronę internetowa, a także ośrodkową gazetkę, którą pomagają mi robić uczestnicy. A gdy jest taka potrzeba to prowadzę zajęcia.
~Mika

Napisano: 11 paź 2013, 15:10

I kontrola nie podważyła tego, że Ty robisz wywiad? U nas również kierujący wywiad robił ops a aktualizacje już ja. Po kontroli dostaliśmy zalecenia zaprzestania przeprowadzania wywiadu środowiskowego przez pracownika socjalnego w śds, ponieważ jest to nie zgodne z rozporządzeniem.
~pracownik_s

Napisano: 15 paź 2013, 13:53

Do maciek - śds prowadzony przez organizację pozarzadową , na zlecenie miny
~Olga

Napisano: 15 paź 2013, 16:00

Hmmmm, więc tym bardziej pracownik socjalny SDS nie może wykonywać wywiadów Środowiskowych ( art. 25, ust. 2 Ustawy o Pomocy Społecznej)
~maciek

Napisano: 16 paź 2013, 1:08

Jesteśmy ośrodkiem powiatowym, na powiat składa się 7 gmin, czyli 7 OPS, w każdym współpracuje co najmniej z 2 pracownikami socjalnymi, wyegzekwowanie od nich kompletnych wywiadów kierujących jest masakrą! Syt. z dzisiaj . . . Dzwonie - pytam - dopytuje - pracownik socjalny z OPS odpowiada niecierpliwie, tłumaczy się, że nie wypełniła poszczególnych rubryk,bo . . . ona z tą rodziną współpracuje od 7 lat i ona to wie! A ja powinnam być hmm . . . jasnowidzem ;p Nie wyobrażam sobie co by było w przypadku aktualizacji. Decyzje o tym, iż aktualizować wywiady będę ja - pracownik socjalny ŚDS - podjęła kierownik PCPR (\"matka\" ŚDS), kierownik samego ŚDS i starosta powiatu jako przedstawiciel jednostki prowadzącej.
~Mika

Napisano: 16 paź 2013, 15:08

My również jesteśmy ośrodkiem powiatowym mamy co prawda pod sobą trzy gminy, ale również mam ogromny problem z uzyskaniem dokumentów itd. Co chwilę muszę dzwonić dopytywać i niestety i tak doprosić się nie można. Przed kontrolą wywiad kierujący robił ops a ja aktualizacje. Po kontroli dostaliśmy zalecenia aby również aktualizacje robił ops i się zaczełooo.
Czy kierownicy i starosta dopytywali gdzieś wyżej czy jest to zgodne z przepisamui że aktualizacje robisz Ty? Nie ukrywam, że taka sytuacji również mnie ułatwiłaby życie.
~pracownik_s

Napisano: 16 paź 2013, 15:34

niestety, zgodnie z rozporządzeniem wywiady może robić tylko pracownik OPS lub PCPR.
~ala

Napisano: 17 paź 2013, 12:34

Rozporządzenie w sprawie wywiadów środowiskowych ...
§ 7. W przypadku gdy osoba, u której ma być przeprowadzona część IV wywiadu (aktualizacja wywiadu), przebywa
w domu pomocy społecznej, wywiad może przeprowadzić pracownik socjalny tego domu.
~joana

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x