Witam. Jestem zatrudniona na pół etatu w OPS w sekcji swiadczeń rodzinnych, czy mogę od stycznia być zatrudniona jako asystent rodziny w naszym osrodku - dodatkowo w zadaniowym systemie pracy ? Proszę o informacje, bo nie wiem czy mam zglosić swoja chęc pracy dyrektorce czy to bez sensu.
art.17 pkt. 3 Ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
Praca asystenta rodziny nie może być łączona z wykonywaniem obowiązków pracownika socjalnego na terenie gminy, w której praca ta jest prowadzona.
Świadczenia rodzinne wg mnie nie kolidują z wykonywaniem pracy na 1/2 etetu w tej gminie.
Dziewczyny, przecież w ustawie jak byk jest napisane,że nie można łączyć zawodu pracownika socjalnego z zawodem asystenta na terenie tej samej gminy. ( czy masz teren, czy nie, a jesteś pracownikiem socjalnym w gminie a, to nie można), a w " świadczeniach rodzinnych" nie pracujesz jako pracownik socjalny, tylko jako np. referent.
Mnie się wydaje, że pracownik świadczeń rodzinnych moze byc asystentem, bo nie posiadam zadnych upowaznień burmistrza do prowadzenia postępowań (tylko dyrektorka ma). Chyba pójdę i zapytam sie dyrekcji, tylko nie chciałabym wypaść na ignorantkę, ze n ie umiem czytać przepisów. Ale naprawde nie za bardzo rozumiem ten artykuł 17 pkt 3.Pomóżcie proszę.
Mnie się wydaje, że masz rację. "Nie może prowadzić postępowań z zakresy świadczeń realizowanych przez gminę" znaczy dokładnie to, co znaczy. Postępowań nie prowadzisz (przygotowuujesz tylko dokumentację)=możesz być asystentem.