Wita.
Mam pytanie -ryczałt energetyczny leży w kasie i kobieta go nie odbiera dłuższy czas , a dodatek mieszkaniowy był dawno przekazany do zarządcy.Co zrobić z tym ryczałtem?
Tak można, tylko co dalej. Minie może rok, dwa, dwadzieścia i będzie coraz trudniej.
Ja proponuję tak: jeśli naprawdę chcecie skutecznie załatwić sprawę, to po zakończeniu dodatku skontaktujcie się z wnioskodawcą i przypomnijcie, w przeciwnym przypadku zostawcie, aż wygaśnie możliwość roszczeń. Terminy podaje Kodeks cywilny.
zaglądałam do kodeksu cywilnego i w art.118 jest napisane, że jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat 10, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – 3 lata.Tylko tutaj nasuwa się z kolei pytanie -czy ryczałt energetyczny można zaliczyć do świadczeń okresowych? gdyż nie ma ściśle sprecyzowanej odpowiedzi.Czy zaliczyć to do przepisów szczególnych gdzie termin przedawnienia jest 10 lat- proszę o odpowiedz