Prawie 18 lat

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
dorotax

Prawie 18 lat

Post autor: dorotax »

W programie do zamawiania kart jest do wyboru opcja "dziecko przed ukonczeniem 18 roku zycia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki" i tu moje pytanie. Czy mogę wybrac tę opcję dla ucznia, ktory za miesiąc bedzie pelnoletni i wystawic mu termin ważności zgodny z zaświadczeniem ze szkoly? Czy zamówic mu kartę do ukończenia 18 roku zycia a pozniej przedłużyc do daty z zaświadczenia?
tasia

Re: Prawie 18 lat

Post autor: tasia »

nie wiem czy cos to pomoże, ale uzyskałam opinie od 2 prawników, że przyznajemy najpierw do 18 roku życia bo taki jest zapis w ustawie...ale podobnież zgodnie z wyjaśnieniami ministerstwa można od razu przyznać do ukończenia szkoły zgodnie z zaświadczeniem.
Ja szczerze mówiąc przyznaje do 18 roku życia nawet jeśli osoba kończy te 18 lat za 2 miesiące czy miesiąc. pewnie bez sensu...ale ta ustawa tez do końca sensowna nie jest!
naitsyrk85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Prawie 18 lat

Post autor: naitsyrk85 »

tasia pisze:nie wiem czy cos to pomoże, ale uzyskałam opinie od 2 prawników, że przyznajemy najpierw do 18 roku życia bo taki jest zapis w ustawie...ale podobnież zgodnie z wyjaśnieniami ministerstwa można od razu przyznać do ukończenia szkoły zgodnie z zaświadczeniem.
Ja szczerze mówiąc przyznaje do 18 roku życia nawet jeśli osoba kończy te 18 lat za 2 miesiące czy miesiąc. pewnie bez sensu...ale ta ustawa tez do końca sensowna nie jest!

cAŁKOWICIE ZGADZAM SIE Z PRAWNIKAMI, UWAZAM, ŻE INFORMACJE Z MPIPS SA NIEZGODNE Z USTAWĄ
ODPOWIEDZ