prawo do świadczeń opieki zdrowotnej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 19 gru 2016, 9:40

Jakich dokumentów wymagacie do przyznania? Prosicie o zaświadczenie lekarskie dot. choroby?
Xman

Napisano: 19 gru 2016, 10:29

Prosimy o dokumenty które są potrzebne do przyznania tego typu świadczenia.
Pierwszy raz przyznajesz takie świadczenie odpowiedziałam tak bo jak czytam takie posty to się zastanawiam jak wy ludzie pracujecie jak nie znacie podstawowych zasad przyznawania świadczeń.
Iga2

Napisano: 19 gru 2016, 10:45

Iga - Nie ma to jak wyczerpująca odpowiedź. Tematów pozornie łatwych dla jednych i trudnych dla innych jest tu całe mnóstwo. Może faktycznie mam okazję to przyznawać po raz pierwszy? Podwyższyłaś swoje ego?
Xman

Napisano: 19 gru 2016, 10:53

MY weryfikujemy osobę w PUP, ZUS, KRUS, UG czy ma gospodarstwo rolne, czy nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu z tego tytułu. Jak wniosek ze szpitala to wiadomo, że trzeba objąć osobę ubezpieczeniem a jak sama się zgłasza to staramy się brać jakieś dokumenty an potwierdzenie, że wymaga leczenia....
Zene

Napisano: 19 gru 2016, 11:12

Thx. Mam do czynienia z zaświadczeniem lekarskim (stłuczenie ręki i nogi). To nad czym się zastanawiam to właśnie weryfikowanie czy osoba mogłaby podlegać ubezpieczeniu z innego tytułu np. nie wiem czy mimo takiego urazu nie mogłaby się zarejestrować w PUP (w tej chwili nie jest) - wtedy powinna to zrobić przed skorzystaniem z naszej pomocy. To do czego zmierzam to kwestia ustalenia czy osoba może skorzystać z innego ubezpieczenia przed wydaniem decyzji o naszym.
Xman

Napisano: 19 gru 2016, 11:32

Nam to przynosiły osoby decyzję z PUP o wyrejestrowaniu i na jaki okres nie mogą być w PUP, także jeżeli Twój klient mógłby być zarejestrowany w PUP bo spełnia przesłanki to uważam, że nie powinno mu się wydawać decyzji od nas...
Zene

Napisano: 19 gru 2016, 11:48

OK, zastanawiam się czy faktycznie może się zarejestrować, czy jednak lekarz powinien określić to jakoś na zaświadczeniu żeby było od razu jasne w PUP czy taki stan zdrowia pozwala na ew. podjęcie pracy / rejestrację.
Xman

Napisano: 19 gru 2016, 12:02

Uważam że jest to krótkotrwała przeszkoda... i raczej jeśli sam się nie wygada w PUP to nikt mu nie zarzuci, że nie może być zarejestrowany... Jakby poszedł połamany w gipsie to mogli by odmówić :roll:
Zene

Napisano: 19 gru 2016, 12:13

Myślę, że faktycznie w tym przypadku pewnie faktycznie bez oporów zarejestrują.
Czasem może jednak to być niejasne (stan zdrowia) i nie wiadomo czy namawiać wtedy klienta na próbę rejestracji jako bezrobotny.
Xman

Napisano: 19 gru 2016, 12:14

* sorry za dziwny szyk zdania z tym "faktycznie"
Xman

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x