Witam mam dylemat z ubezpieczeniem na 90 dni, gość wyleciał z PUP bo zapomniał o wizycie, tam uzyskał informację iż my go ubezpieczymy. Dostał karę. Mam pytanko czy w tej sytuacji my musimy go ubezpieczyć, bo sa dwa toki myślenia jedni tak i owszem a inni że nie bo sam zawalił. Chce to zrobić zgodnie z prawem. Proszę o podpowiedz
Klasyczny błąd wynikający z zawodowych nawyków. Uzależniać od współpracy to możesz świadczenia z pomocy społecznej. TO NIE JEST ŚWIADCZENIE Z POMOCY SPOŁECZNEJ. Jeżeli klient spełnia warunki, o których mowa w art. 54 ustawy o świadczeniach zdrowotnych, to musisz wydać decyzję. A nie ma tam mowy o żadnym warunkowaniu współpracą, wykorzystywaniem własnych możliwości czy czymś takim. Do ustawy o pomocy społecznej ten przepis odwołuje się tylko w dwóch kwestiach - kryterium dochodowego i rażących dysproporcji. W żadnych innych.
Do jerzozwierz.
Dziękuję za ten wpis czytając inne wpisy na temat świadczeń opieki zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych, zaczęłam wątpić w swoją wiedzę. Rozumiem to dokładnie tak, jak Ty. Jeszcze raz dziękuję