prawo do świadczeń zdrowotnych a brak klienta w domu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 wrz 2015, 10:39

Szpital przysłał pismo o wydanie decyzji przyznającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej. Kilkakrotnie byłam u klienta w domu i go nie było/ lub mi nie otwierał drzwi. Zostawiałam w skrzynce na listy prośby o kontakt, wysłałam do niego pismo, które odebrał, ale się nie zgłosił do OPS-u. W końcu wysłałam pismo do szpitala o przedłużeniu sprawy o miesiąc. Jak mam to zakończyć? Jak wydać decyzję? Miesiąc mija za kilka dni a ja do niego chodzę co 3 dzień. Nie otwiera, nie reaguje na pisemne prośby. Totalnie go to nie interesuje. Nie korzysta z pomocy. Nie zarejestrowany w PUP. Pracuje dorywczo, zbiera surowce wtórne. Nadużywający alkoholu. Samotny. Nie ma rodziny. Nie utrzymuje kontaktu z sąsiadami. Jak to formalnie zakończyć? Można na swój wniosek? Tylko co napiszę w wywiadzie, kiedy wiedza moja opiera się na przypuszczeniach? Proszę o wsparcie Jakie jest postępowanie w takim przypadku?
Marta 301

Napisano: 29 wrz 2015, 10:47

ja napisałam pismo do szpitala że nie ma możliwości wydania decyzji gdyz nie można przeprowadzić wywiadu co jest podstawą do wydania tej decyzji a szpital ma swoja w tym wypadku procedurę
tobi61

Napisano: 30 wrz 2015, 15:17

WSA w Warszawie - wyrok VII SA/Wa 1648/07 - brak wywiadu nie jest podstawą do wydania decyzji odmownej. Należy podjąć każdą możliwą aktywność w celu ustalenia faktycznej sytuacji osoby.
mikoslaw

Napisano: 01 paź 2015, 13:43

a jak ta osoba nie zamieszkuje pod wskazanym adresem i rodzina nie potrafi podać adresu obecnego zamieszkania to co robicie
tobi61

Napisano: 02 paź 2015, 10:21

Art. 5. Prawo do świadczeń z pomocy społecznej, jeżeli umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej, przysługuje:
1) osobom posiadającym obywatelstwo polskie mającym miejsce zamieszkania i przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej
Teraz kwestia ustalenia tylko, czy klient jest w kraju czy za granicą oraz czy to jest świadczenie z pomocy społecznej, gdyż za te wywiady pracownicy socjalni są opłacani oddzielnie ze środków NFZ. Tylko postępowanie i rodzaj druku wywiadu są takie jak z ustawy o pomocy społecznej.
zisis1

Napisano: 05 paź 2015, 19:40

Jak to opłacani z NFZ oddzielnie? Możesz coś przybliżyć? Bo nam nikt dodatkowo za to nie płaci. Robimy w ramach wynagrodzenia.
jeż

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x