Poradźcie, bo ja kompletnie zgłupiałam. Mamy od października zmianę zasiłków stałych jaki dochód odliczacie od kryterium??Z miesiąca poprzedzającego, czy z ostatniej zmiany???Ja jestem za tym by odliczać z ostatniego miesiąca czyli z września. Kierownik upiera się by odliczać ten z ostatniej zmiany bo tak mądry prawnik jej powiedział. Dla mnie to kompletna bzdura, bo przecież wydawana jest nowa decyzja i powinno sie odliczyć nowy dochód. Przy kontroli mogą wyjść nieprawidłowości, a niestety jesteśmy zobowiązani do dyscypliny finansowej i musimy zwracać z własnej kieszeni.
No właśnie ja też mam z tym dylemat, bo jest małżeństwo i żona pobiera zasiłek stały, a mąż ma rentę . W kwietniu po waloryzacji nie zmieniałam wysokości zasiłku stałego ponieważ nie przekroczyło 10% i teraz jaki dochód biorę? Dalej ten jak przyznawałam zasiłek stały czy ten z września?
dochód bierzesz z września- nowe kryterium- nowa wysokość zasiłku tu nie rozpatrujemy pod kontem zmiany dochodu czy przekroczyło 10% tylko wyliczamy nową wysokość zasiłku w oparciu o nowe kryteria i oczywiście aktualna syt. doch.