zmiana rozporządzenia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 wrz 2015, 12:56

Witam. Mam pewną zagwozdke i licze na burze mozgów. Klient zlozyl mi podanie we wrzesniu. Juz dzis wiem, ze pomoc bedzie mial przyznana dopiero w pazdzierniku, data wystawienia decyzji bedzie wiec np. 02.10.2015r. Dzisiaj pytalam kolezanek z pracy co robic - Czy wydac decyzje liczac dochod z sierpnia 2015 i biorac pod uwage nowe kryterium (na podstawie przepisow obowiazujacych w dniu wydania decyzji)? W odpowiedzi uslyszalam, ze dochod z wrzesnia, ale i kryterium z wrzesnia. W podstawie decyzji powolac sie na stare i nowe rozporzadzenie. A wy jak robicie?
goskaaa

Napisano: 28 wrz 2015, 16:36

liczy sie stan prawny na dzień wydania decyzji, nie możesz psługiwać się podstawą prawną gdy ona juz nieobowiazuje
janek 73

Napisano: 29 wrz 2015, 11:36

janek73 niby tak, ale nam nasza prawnik mówiła, żeby wydawać w X decyzje z dochodem i kryterium z 'IX
hcdsa

Napisano: 29 wrz 2015, 13:09

Tak jak janek. Dochody za m-c poprzedzający złożenie wniosku, ale decyzja skoro w X to i z kryterium jak w X.
ala1

Napisano: 30 wrz 2015, 9:31

A kiedy był przeprowadzony wywiad środowiskowy, jeżeli we wrześniu to dochód z sierpnia i wtedy niech decyzję można wtedy wydać w październiku
monia 2

Napisano: 30 wrz 2015, 13:50

Liczy się data złożenia podania wraz z kompletem dokumentów czyli dochody za sierpień , pomoc przysługuje od miesiąca złożenia wniosku czyli od września jak będzie to zasiłek okresowy to należy się za wrzesień bez względu na datę wydania decyzji, natomiast za październik nowe kryterium nowy wywiad lub zamiana decyzji tez wywiad z nowymi dochodami. Jak zasiłek celowy to i tak dochody za sierpień, ponieważ wniosek jest złożony we wrześniu.
ndm

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x