superwizja koleżeńska - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 wrz 2015, 9:44

Hej.
Jak sobie radzicie z takimi sytuacjami. Dwoje małżonków starszych. Tylko jedno ma emeryturę w wysokości ok. 1100zł. Drugie wiekiem kwalifikuje się do emerytury, ale nigdy zawodowo małżonek nie pracował i nie przysługuje mu emerytura ani renta. Sytuacja materialno-bytowa trudna. Żona przyszła z wnioskiem o zasiłek stały dla męża, próbowałam wytłumaczyć jej że w grę wchodzi jej emerytura i przekroczone kryterium. Ona upiera się że mu się to należy u nas. Mało tego, w sąsiedniej "opiece" pani dyrektor powiedziała że to się należy i dlaczego my nie chcemy dać. Są konfliktowi, nastawieni agresywnie. Muszę przeprowadzić wywiad w tej sprawie. Cały czas o tym myślę, przeżywam (i w pracy i w domu) - choć przecież to nie moja wina że są takie przepisy a nie inne.... Jak wy radzicie sobie z takimi sytuacjami?
PRAC.SOC.

Napisano: 28 wrz 2015, 9:50

pomysl sobie, ze wiele niesprawiedliwosci jest na tym swiecie, nie zalezy to od nas, tak skonstruowane sa przepisy, ktore nie my tworzymy, po pracy nie mysl o pracy tylko poszukaj sobie jakiejs formy aktywnosci, skup sie na budowaniu przyjacielskich relacji z ludzmi, pielegnowaniu pasji, hobby, dbaj o dobre relacje w domu, mysl o sobie, pozdrawiam
beaa

Napisano: 28 wrz 2015, 13:03

Witam!
na Twoim miejscu zaprosiłabym tą Panią na rozmowę z Kierownikiem OPS, może ona ją przekona, że zasiłek stały nie należy się, wtedy nie tylko Ty będziesz tą złą, lecz będziecie już dwie. Jeśli i to nie pomoże przyjęłabym wniosek, zrobiła wywiad i niestety wydała decyzję odmowną z powodu przekroczenia dochodu(wcześniej informując, że może zajść taka sytuacja). Nawet jeśli się odwoła to i tak nic nie wskóra, bo SKO powinno podtrzymać decyzję w mocy. Powodzenia
gość11

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem