Prawo do zasiłku okresowego i celowego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Agata1712
Praktykant
Zajmuję się: --
Kontakt:

Prawo do zasiłku okresowego i celowego

Post autor: Agata1712 »

Witam, chciałabym prosić kogoś o pomoc w mojej dziwnej i nietypowej sytuacji odnośnie przyznania zasiłku okresowego i celowego. A mianowicie sytuacja wygląda tak: w moim gospodarstwoe domowym mieszkam ja, moj maz i nasz roczny synek. Mój mąż pracuje na 3/8 etatu (umowa o prace) i zarabia 3/8 najniższej krajowej, ja przebywam na urlopie wychowawczym i otrzymuje 400zl z opieki, otrzymujemy również zasiłek rodzinny, 500+ i dodatek mieszkaniowy w wysokości 140zl. Jesli chodzi o zarobki lapiemy się na obydwa zasilki natomiast Pani z opieki społecznej poinformowała mnie że mąż musi się zarejestrować w urzędzie pracy jako poszukujący lepszej pracy. Oczywiście mąż poszedł do urzędu i zarejestrował się. Wróciłam z kompletem dokumentów a Pani stwierdziła że rozmawiała z Panią kierownik i że nie dostaniemy wcale zasiłków bo mąż powinien być zarejestrowany jako bezrobotny albo ja bo ja mam cały czas stosunek pracy a to że nie zarabiam nie ma nic do rzeczy. Ewentualnie któres z nas jakby miało orzeczenie o niepełnosprawności to byśmy dostali. I na koniec że nie może ode mnie pobrać dokumentów bo to nie ma sensu bo i tak nie dostaniemy. Może znajdzie się jakaś osoba która mi coś poradzi czy na prawdę nie możemy liczyć na pomoc? Bardzo proszę o pomoc.
Bella12
Praktykant
Zajmuję się: kierownik OPS w gminie miejsko - wiejskiej
Kontakt:

Re: Prawo do zasiłku okresowego i celowego

Post autor: Bella12 »

Oprócz spełnienia kryterium dochodowego tj. 514zł na osobę w rodzinie konieczne jest spełnienie jednego z warunków określonego w art. 7 ustawy o pomocy społecznej. Prawdopodobnie warunku tego nie spełniacie
mikannn
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: mikannn »

po pierwsze to nie ma takiego czegoś jak "opieka"... to jest ośrodek pomocy społecznej proszę Pani :)
Każda sytuacja jest indywidualna i na prawdę ciężko jest tak coś powiedzieć, wywnioskować z krótkiego opisu. Oczywiście Panie w OPS mają prawo a wręcz obowiązek mobilizować Państwa do samodzielnego przezwyciężenia trudnej sytuacji bytowej/życiowej. Każdy pracownik zaczął by od tego by Pani mąż zmienił pracę na lepiej płatną skoro pracuje wyłącznie na 3/8 etatu. Nie zdziwi się Pani gdy zaproponują ,iż to mąż mógłby zająć się dzieckiem a Pani wróci do pracy skoro ma lepsze zarobki :) Musi Pani zrozumieć, że pomoc społeczna to nie tylko "dawanie pieniędzy" ale przede wszystkim praca socjalna. Aktywizuje się stronę by wykorzystała własne zasoby i możliwości w pierwszej kolejności. Nie wiem czego jeszcze się dopatrzono bo aspektów jest na prawdę sporo do sprawdzenia. Zasiłek celowy jest na konkretny cel i jest to pomoc jednorazowa. Możliwe, że Pani podała przeznaczenie kwoty zasiłku na cel, który ma Pani już zabezpieczony. Są także konkretne warunki, które muszą być spełnione by starać się o pomoc i może ich nie spełniacie. Nie daje mi spokoju ta praca na 3/8 etatu, dla czego nie staracie się by mąż miał inne warunki umowy czy zmienił pracę? Nie jest tak, że umowa jest jaka jest a reszta na czarno?
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Post autor: Ojciec76 »

Pomocy społecznej udziela się osobom i rodzinom w szczególności z powodu:
1) ubóstwa;
2) sieroctwa;
3) bezdomności;
4) bezrobocia;
5) niepełnosprawności;
6) długotrwałej lub ciężkiej choroby;
7) przemocy w rodzinie;
7a) potrzeby ochrony ofiar handlu ludźmi;
8) potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności;
9) bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych;
10) (uchylony)
11) trudności w integracji cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy, ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 przesłanki obligatoryjnego udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy w celu połączenia się z rodziną ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach;
12) trudności w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego;
13) alkoholizmu lub narkomanii;
14) zdarzenia losowego i sytuacji kryzysowej;
15) klęski żywiołowej lub ekologicznej.

Łapią się na ubóstwo, na upartego ochronę macierzyństwa (tu nie znalazłem konkretnej przesłanki co należy przez to rozumieć), a jakby się jeszcze bardziej uprzeć to nawet na punkt 9.
Mąż pracuje, więc NIE MOŻE jednocześnie być zarejestrowany jako osoba bezrobotna.
Pani też nie może podjąć innej pracy skoro jest na urlopie macierzyńskim (skoro jest dodatek do rodzinnego 400,00 zł).
Wniosek i dokumenty może, a nawet powinna pobrać. Jeśli wystawi decyzję odmowną przysługuje wam prawo do odwołania.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Awatar użytkownika
wiejskigopsiak
Stażysta
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
Kontakt:

Post autor: wiejskigopsiak »

Agata1712 pisze:Witam, chciałabym prosić kogoś o pomoc w mojej dziwnej i nietypowej sytuacji odnośnie przyznania zasiłku okresowego i celowego. A mianowicie sytuacja wygląda tak: w moim gospodarstwoe domowym mieszkam ja, moj maz i nasz roczny synek. Mój mąż pracuje na 3/8 etatu (umowa o prace) i zarabia 3/8 najniższej krajowej, ja przebywam na urlopie wychowawczym i otrzymuje 400zl z opieki, otrzymujemy również zasiłek rodzinny, 500+ i dodatek mieszkaniowy w wysokości 140zl. Jesli chodzi o zarobki lapiemy się na obydwa zasilki natomiast Pani z opieki społecznej poinformowała mnie że mąż musi się zarejestrować w urzędzie pracy jako poszukujący lepszej pracy. Oczywiście mąż poszedł do urzędu i zarejestrował się. Wróciłam z kompletem dokumentów a Pani stwierdziła że rozmawiała z Panią kierownik i że nie dostaniemy wcale zasiłków bo mąż powinien być zarejestrowany jako bezrobotny albo ja bo ja mam cały czas stosunek pracy a to że nie zarabiam nie ma nic do rzeczy. Ewentualnie któres z nas jakby miało orzeczenie o niepełnosprawności to byśmy dostali. I na koniec że nie może ode mnie pobrać dokumentów bo to nie ma sensu bo i tak nie dostaniemy. Może znajdzie się jakaś osoba która mi coś poradzi czy na prawdę nie możemy liczyć na pomoc? Bardzo proszę o pomoc.
Jak to czytam, to aż mi szkoda, że nie jesteście moimi klientami :lol: ja oczywiście przyjąłbym wasze podanie o pomoc bardzo chętnie, jestem pewien, że szybciutko bym was zaktywizował :mrgreen:
joasia260
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: joasia260 »

Zgadzam się z Mikannn

A mąż może być zarejestrowany jako POSZUKUJĄCY pracy i o tym jest napisane.

U nas "nowa" rodzina jest "brana" z tym co przedstawią. W trakcie pierwszego wywiadu zobowiązujemy do m.in. aktywności zawodowej.
Więc wniosek o pomoc ops musi przyjąć i na tej podstawie przeprowadzić wywiad. Od decyzji mozna się odwołać.
Też bym pkt 8 wykorzystała.
ODPOWIEDZ