ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA...

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
CK1984
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA...

Post autor: CK1984 »

Osoba ma przyznany decyzją zasiłek okresowy od sierpnia do września 2017, w dniu 27.09.2017 r. złożyła podanie o przedłużenie zasiłku okresowego. Pytanie czy poinformować ją pisemnie, że podanie zostanie bez rozpatrzenia ponieważ otrzymała już tę formę pomocy, czy wydać decyzję odmowną?
Franciszek
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA...

Post autor: Franciszek »

Nie możesz zostawić podania bez rozpatrzenia, zrób wywiad i wydaj decyzję odmowną (osoba ma prawo do tej formy pomocy). Jak nie jakiś awanturnik to go od razu poinformuj, że podania musi składać następnego miesiąca po zakończeniu przyznanego zasiłku okresowego.
Agniecha2
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Agniecha2 »

a nie możesz sobie przybić daty wpływy podania do Ciebie na 2.10.??
Pani socjalna
Praktykant
Zajmuję się: Dział Pomocy Środowiskowej
Kontakt:

Post autor: Pani socjalna »

Takie sprawy zdarzają mi się bardzo często. Ja rozwiązuję problem w ten sposób, że datę wpływu przybijam zgodnie z datą na wniosku, jednak proszę klienta, aby we wniosku dopisał adnotację, iż prosi o pomoc w m-cu (i tutaj wpisuje nazwę kolejnego miesiąca). Kontrola nie zgłosiła żadnych zarzutów do tego rodzaju załatwienia sprawy.

https://www.panisocjalna.blogspot.com
12groszy
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc Społeczna
Kontakt:

Post autor: 12groszy »

Pani socjalna pisze:Takie sprawy zdarzają mi się bardzo często. Ja rozwiązuję problem w ten sposób, że datę wpływu przybijam zgodnie z datą na wniosku, jednak proszę klienta, aby we wniosku dopisał adnotację, iż prosi o pomoc w m-cu (i tutaj wpisuje nazwę kolejnego miesiąca). Kontrola nie zgłosiła żadnych zarzutów do tego rodzaju załatwienia sprawy.
No i co? I w kolejnym miesiącu robisz wywiad żeby ustalić dochód? Bo dochód do tego okresowego musi być z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

Dla przykładu - w grudniu osoba wnioskuje o zasiłek okresowy od stycznia, to wywiad robisz kiedy? W grudniu czy w styczniu?
ODPOWIEDZ