ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA...
Osoba ma przyznany decyzją zasiłek okresowy od sierpnia do września 2017, w dniu 27.09.2017 r. złożyła podanie o przedłużenie zasiłku okresowego. Pytanie czy poinformować ją pisemnie, że podanie zostanie bez rozpatrzenia ponieważ otrzymała już tę formę pomocy, czy wydać decyzję odmowną?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA...
Nie możesz zostawić podania bez rozpatrzenia, zrób wywiad i wydaj decyzję odmowną (osoba ma prawo do tej formy pomocy). Jak nie jakiś awanturnik to go od razu poinformuj, że podania musi składać następnego miesiąca po zakończeniu przyznanego zasiłku okresowego.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a nie możesz sobie przybić daty wpływy podania do Ciebie na 2.10.??
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dział Pomocy Środowiskowej
- Kontakt:
Takie sprawy zdarzają mi się bardzo często. Ja rozwiązuję problem w ten sposób, że datę wpływu przybijam zgodnie z datą na wniosku, jednak proszę klienta, aby we wniosku dopisał adnotację, iż prosi o pomoc w m-cu (i tutaj wpisuje nazwę kolejnego miesiąca). Kontrola nie zgłosiła żadnych zarzutów do tego rodzaju załatwienia sprawy.
https://www.panisocjalna.blogspot.com
https://www.panisocjalna.blogspot.com
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Pomoc Społeczna
- Kontakt:
No i co? I w kolejnym miesiącu robisz wywiad żeby ustalić dochód? Bo dochód do tego okresowego musi być z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.Pani socjalna pisze:Takie sprawy zdarzają mi się bardzo często. Ja rozwiązuję problem w ten sposób, że datę wpływu przybijam zgodnie z datą na wniosku, jednak proszę klienta, aby we wniosku dopisał adnotację, iż prosi o pomoc w m-cu (i tutaj wpisuje nazwę kolejnego miesiąca). Kontrola nie zgłosiła żadnych zarzutów do tego rodzaju załatwienia sprawy.
Dla przykładu - w grudniu osoba wnioskuje o zasiłek okresowy od stycznia, to wywiad robisz kiedy? W grudniu czy w styczniu?
Oprócz ZASIŁEK OKRESOWY - TRUDNA SPRAWA... - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
do pana Tomka z Sygnity - pomost
zgłoszenie pod koniec miesiaca
Dochód uzyskany i utracony w stypendium socjalnym
Usunięcie podopiecznego z DPS
pomoc a zasiłek dla bezrobotnych
Odpłatność za DPS _ zajęcie komornicze
Osoba ubezwłasnowolniona bez opiekuna prawnego
Wywiad z osobą z krótkotrwałym zakwaterowaniem
zasiłek stały a zmiana wieku emerytaklnego od października 2
dożywianie w szkole, a przesłanki z art. 7 pkt 2-15
POMOCY zaświadczenie z Powiatowki a stały
podstawa prawna w decyzjach z pom. społ.
Brak środków na zasiłki stałe
Prawo do zasiłku okresowego i celowego
decyzja zmieniająca na posiłek w szkole
Brak mozliości przeprowadzenia wywiadu